Веће интересовање за општинске субвенције

Након што је пријава на Јавни позив за доделу субвенција пољопривредницима са територије алексиначке општине који се баве производњом млека, воћарством, повртарством, гајењем цвећа и пчеларством завршена крајем прошлог месеца, а на основу пристигле документације, приметно је мало веће интересовање пољопривредних произвођача за подстицаје које додељује Општина. За 15 дана, којико је позив био отворен, пристигло је 160 захтева.

− Неки прелиминарни преглед тих захтева показује да неће бити средства за све пријављене кориснике, за велики број биће, али један мали број остаће највероватније без подстицајних средстава. Из буџета је за ове намене издвојено 12 милиона, а отприлике постоје захтеви за укупан износ од око 13 милиона динара − рекла је Слађана Милетић, руководилац Одсека за пољопривреду и водопривреду.

Највећи број захтева је за прикључне машине и опрему, при чему је највише захтева за ротационе косе, прскалице, расипаче вештачких ђубрива, мешаона за припрему сточне хране. Само два захтева су за подизање нових засада и то за два засада шљиве, а што се тиче животиња није било захтева за куповину животиња.

 

Од ове године је уведена једна новина и средства се не додељују по редоследу предаје захтева, већ на основу ранг листе која ће бити направљена на основу бодовања по одређеним критеријумима.

− Рангирање тече по критеријумима који су дефинисани у конкурсу. Када се заврши административна обрада свих захтева, онда иде контрола на терену и након тога ће бити објављена листа корисника подстицаја − објаснила је Слађана Милетић која се нада да ће већ од следеће недеље да крену у обилазак терена.

Рок за исплату је крај ове календарске године, али се у овом одељењу надају да ће то ипак бити нешто раније.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 8 =