Дан устанка обележен широм општине

Полагањем цвећа код Споменика слободе на Брђанки обележен је 7. јул-Дан устанка народа Србије у Другом светском рату.

Одбор за неговање традиција и обележавње значајних историјских датума наше општине и Удружење бораца Народноослободилаког рата организовали су обележавање осам деценија од антифашистичког устанка, од догађај који се догодио у Белој Цркви овај дан.

Цвеће су овом приликом положиле делегације локалне самоуправе, Удружења бораца НОР-а, Удружења резервних војих старешина и Удружења пензионера, а након полагања цвећа присутнима се обратио секретар алексиначког Удружења бораца Мића Милојевић.

− Недавно смо разговарали ко је све позивао народ на устанак овде у нашем крају. Све су то били интелектуалци, правници, односно адвокати, инжењери, студенти, учитељи, најелитнији део у нашој средини је водио народ у народноослободилачку борбу. На жалост, највећи део њих је погинуо пре нео што се рат и завршио. Не сме да се заборави да смо управо на територији нишког ратног округа, ми овде дали највећи допринос. Један састанак у Каменици нишкој и други састанак код љубешке скеле у Доњем Љубешу 26. јула су отворили пут ка формирању Озренског партизанског одреда који је требао да буде формиран 1. августа на Озрену, али је формиран 2. августа изнад Липовца. То је почетак устанка код нас и ми то не смамо да заборавимо − рекао је Милојевић.

Удружење бораца је пре данашњег обележавања постигло договор са руководствима месних заједница Бобовиште, Мозгово, Радевац, Љуптен, Доњи Адровац, Краљево и Нозрина па је и у овим срединама обележен овај датум и положено је цвеће на спомен обележја која су управо 7. јула у послератним годинама и откривена.

Након данашњег предстоје нам и друга обележавања као што су Договор код љубешке скеле, формирње Озренског партизанског одреда и обелажавања везана за неке друге историјска датуме, јер овај крај је пун историје и пун историјских места.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =