Veće: Budžet opštine i poslovanje javnih preduzeća u narednoj godini

Nakon što je pre nekoliko dana završen javni uvid, nacrt odluke o budžetu opštne Aleksinac za narednu godinu našao se na dnevnom redu današnjeg zasedanja Opštinskog veća. Većnici su ovom prilikom upoznati sa planovima punjenja i trošenja budžeta za narednu godinu koji bi trebalo da iznosi oko milijardu i 530 miliona dinara.

Ovim dokumentom planira se rekonstrukcija dela puta Subotinac-Mozgovo, određenih gradskih ulica i sanacija grobarskog mosta. Biće i novih kapitalnih investicija u sledećoj godini i to po dva osnova. Izvodiće se radovi po ugovorima sklopljenim u ovoj godini i očekuje se značajan suficit, a biće namenjen novim projektima koji će biti naknadno definisani.

U nastavku zasedanja prihvaćena je odluka o visini i načinu plaćanja naknade za korišćenje javnih površina, pa će tako vlasnici kioska samo u prvoj zoni plaćati nešto veći zakup.

Na dnevnom redu ovog puta se našla i strategija bezbednosti saobraćaja na teritoriji naše opštine koja će biti važeća u narednih pet godina, a takođe je prihvaćena i odluka o izmeni saobraćaja po kojoj je zabranjeno parkiranje u ulici Petra Zeca i saobraćaj kamionima nosivosti preko 7,5 tona u gradskim ulicama.

Nakon što su danas većnici dali zeleno svetlo, ako i odbornici potvrde, groblje u Lipovcu biće prošireno, jer će opština na poklon dobiti parcele koje se graniče sa tamošnjim grobljem.

Opštinska vlada se pozitivno izjasnila o godišnjem planu rada štaba za vanredne situacije za narednu godinu, a takođe i o programima poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava. Prema planu Vodovod će u narednoj godini raspolagati sa oko 205 miliona dinara i u ovom preduzeću se računa na 2 miliona dobiti, Preduzeće za puteve planira prihode od preko 145 milina, a rashode od skoro 144 i po milina dinara, dok Komunalno preduzeće računa da zaradi 187 milina, a da potroši 179 miliona dinara u narednoj godini.

Nakon današnjeg zasedanja odobreni su novogodišnji pokloni deci zaposlenih kod direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, pa će tako mališani čiji roditelji rade kod direktnih korisnika dobiti po 8 hiljada dinara, a indirektni korisnici će sami odrediti iznos poklona.

Naravno ni ovo zasedanje nije proteklo bez vansudskih poravnanja sa građanima koji su pretrpeli ujeda pasa lutalica. na današnjem dnevnom redu bile su dve takve tačke, pa će iz opštinskog budžeta biti isplaćeno 46 hiljada dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

6 + 16 =