На ГРАЛ-у најављен јединствени општински шалтер за услуге

Током протеклог викенда у Сокобањи је реализован дводневни тренинг на тему грађанске партиципације у склопу пројекта „ГРАЛ – Грађански ревизори Алексинца” који у партнерству спроводе Друштво за развој креативности и Општина Алексинац. Давдесетак грађанки и грађана и представника НВО сектора у алексиначкој општини било је у прилици да унапреди своје знање из области јавног заговарања и комуникационе вештине. 

Према речима координаторке пројекта Снежане Живадиновић крајњи циљ „ГРАЛ-а” је унапређење пружања јавних услуга кроз иновативне механизме грађанског праћења.

‒ На овом дводневном семинару  радимо на оснаживању капацитета грађана и цивилног сектора како би могли да прате пружање јавних услуга и тиме унапреде инструменте и праксе грађанског мониторинга. Са друге стране Општина Алексинац у свом домену ради такође у истом циљу унапређења услуга за грађане ‒ објаснила је координаторка пројекта.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који је на семинару одговарао на питања грађана и грађанки, најавио је ускоро успостављање јединственог управног места у општини Алексинац.  

Он је нагласио да би најкасније у фебруару требало да грађани алексиначке општине добију јединствено управно место и тиме брже и лакше и на једном месту заврше све административне послове у јавној управи. Главни циљ је да једним доласком у Општину грађани на једном шалтеру добију све релевантне информације, поднесу захтев, и на истом том месту добију решење у циљу остваривања својих права.  Председник Радичевић ја истакао да јединствено управно место грађанима смањује губитак времена и елиминише непотребне трошкове, јер управо на једном месту добијају све потребне информације у остваривању својих права и заштити својих правних интереса.

У склопу пројекта „Гралˮ биће и постављена платформа на општинском сајту на којој ће грађани и грађанке моћи да постављају питања у вези решавања проблема из домена јавних услуга.

Иначе ГРАЛ се реализује у склопу пројекта Владе Швајцарске Заједно за активно друштво АКТ који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − 9 =