Ватрогасна јединица Алексинац: Потребне нове просторије и кадровско јачање

У систему заштите од разних непогода у Нишавском округу Ватрогасна јединица у Алексинцу има посебан значај по подручју које покрива и по броју годишњих интервенција. Алексинчани осим што делују на подручју матичне општине, имају дужност да то раде и у суседној општини Ражањ.

У прошлој години на подручју Нишавског округа било је 1610 интервенција, од тога 1270 су били пожари. У тим пожарима Нишлије су гасиле 506, а јединица из Алексинца 281, док су колеге у осталим општинама Нишавског округа имале знатно мање излазака. Ти подаци су се могли чути на данашњој презентацији Управе за ванредне ситуације одржане у згради Општине Алексинац, приликом обележавања Међународног дана цивилне заштите.

Фотографија: Архива Алпрес.

И поред таквог ангажовања Ватрогасна јединица у Алексинцу нема баш задивљујуће просторне услове, јер су смештени у једној старој градској кући, која је под заштитом државе, прекопута зграде суда. Већ дуже време се прича о потреби да ватрогасци добију нову зграду.

Фотографија: Алексинац.нет

То је био повод да од Срђана Митровића, начелника Управе за ванредне ситуације у Нишу затражимо информацију докле се стигло са решавањем стамбеног проблема алексиначке јединице.

‒ У плану је да се један део простора у оквиру комплекса који је сада у склопу касарне Жандармерије, једна периферија тог дела, где имамо одговарајући излаз определи за изградњу нове ватрогасне станице и на потезу су, наравно, органи из Министарства унутрашњих послова. Ја мислим да ће то веома брзо кренути са имплементацијом и да ћемо, надам се, имати у неком наредном периоду нову ватрогасну станицу за град Алексинац и која нам је заиста потребна и неопходна – каже начелник Митровић.

Сигурно је да је Ватрогасној јединици у Алексинцу потребно и кадровско јачање у смислу повећање броја ватрогасаца и подмлађивање састава. Јединицу тренутно чини 13 професионалаца.

‒ Сваке године Сектор за ванредне ситуације расписује конкурсе за пријем нових припадника у ватрогасно-спасилачке јединице и кроз сваки од тих циклуса пријема неко од младих буде примљен у ове јединице, таква је ситуација и са Алексинцем ‒ објашњава наш саговорник.

Овде је било речи о професионалној Ватрогасној јединици која покрива подручје општина Алексинац и Ражањ. У појединим ситуацијама њима испомажу и чланови Добровољног ватрогасног друштва, који су волонтери и имају ограничења у својим учешћима.

Насловна фотографија: Илустрација (Фејсбук страница “Ватрогасци ДВД Алексинац”).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 7 =