Округ у Алексинцу обележио Међународни дан цивилне заштите

У склопу обележавања Међународног дана цивилне заштите у Нишавском округу данас је у Алексинцу одржана седница Општинског штаба на којој су присуствовали, поред осталих, и др Петар Бабовић, начелник округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације, Зорица Поповић и Владан Ивановић из Управе за ванредне ситуације, Марко Радовановић и Миодраг Поповић чланови ватрогасне спасилачке екипе, као и Срђан Митровић, начелник Управе за ванредне ситуације у Нишу.

Митровић је истакао добру сарадњу Управе са Општинским штабом, казавши да он функционише на високом нивоу и да је Алексинац добар пример за то како треба радити и убудуће. Осим похвале Митровић је напоменуо да има и проблема, а као главни означио је лоше услове за рад Ватрогасне јединице и да се ради на њиховом превазилажењу. У истим условима ради и Добровољно ватрогасно друштво „Алексинацˮ које је значајан фактор у систему цивилне заштите на овом простору.

И док је решавање просторних проблема у надлежности државних органа, Општина Алексинац је уложила значајна средства за додатно опремање Добровољног ватрогасног удружења. То је и примећено у Управи за ванредне ситуације.

‒ Задовољни смо тиме јер је Општина Алексинац помогла и додатно опремила Добровољну ватрогасну јединицу у Алексинцу која преузима улогу и функцију јединице цивилне заштите опште намене. Тај концепт је изабрала Општина, односно Штаб ‒ казао је Митровић и изразио уверење да ће локална заједница и даље помагати друштво.

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац , којим је председавао командант и актуелни председник општине Далибор Радичевић, донео је одлуку да се упути захтев Националном тренинг центру Министарства унутрашњих послова за организовање обука, парцијално по већим насељима, за поверенике цивилне заштите и њихове заменике. На подручју општине Алексинац има 180 повереника и исто толико заменика.

Међународна организација за цивилну заштиту која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, на Генералној скупштини 1990. године установила је 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана, 1972. године усвојен је Статут ове организације као оквир њеног деловања.

На територији Србије до сада је формирано 200 специјализованих јединица цивилне заштите за заштиту и спасавање, као и 27 команди тих јединица.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − four =