Усвојен општински Буџет за 2024. годину

Oдборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници већином гласова усвојили Буџет општине Алексинац за 2024. годину у висини близу две милијарде, односно 1.952.707.570 динара. Од тога су текући приходи близу 1,8 милијарди, прецизније 1.777.136.000, око 118 милиона су пренета средства из ранијег периода, тачније 117.832.942, и неутрошена средства за посебне намене у износу од скоро 58 милиона динара, или у динар 57.738.628. Расходи су усклађени са приходима, тако да и ове године када је у питању ликвидност, општинска каса неће имати проблема.

Као што смо већ извештавали приликом ранијих расправа о Нацрту Буџета, највише прихода биће од других нивоа власти, из републичке касе планира се 489 милиона, плус 21 милион за функционисање Установе „Ланеˮ. Повећаће се и приходи од пореза од личних доходака за сто милиона динара, на очекиваних 800 милиона, као и 140 милиона од имовине и других дажбина.


Одборник Димић: Ништа ново, Буџет није у интересу грађана

Буџет је одборницима представила начелница Одељења за финансије Вања Стаменковић, што је опозициони одборник Иван Димић замерио, јер, како је образложио, то је дужност предлагача, председника општине и Општинског већа, у овом случају Далибора Радичевића. Димић је био једини одборник који је дискутовао о Нацрту Буџета, и то излагање је трајало нешто мање од 20 минута.

– Имамо преписивање из године у годину, која на неким позицијама даје групне цифре и ту има простора доста и малверзација, и корупција. И на државном и локалном нивоу имамо ситуације да се много тога, што је локални буџет или државни буџет троши, а да грађани о томе ништа не знају. У овом случају имамо буџет који апсолутно није развојни и немамо ништа значајно што ћемо видети као грађани општине следеће године осим онога што редовно иде, а то су плате запослених у локалној самоуправи и њиховим установама, нека текућа одржавања и послови које је општина иначе дужна да ради. Немамо ништа епохално ново – каже Димић у изјави за наш медиј после седнице СО Алексинац.

 Одборник Димић каже да се наставља демографска пропаст општине Алексинац, што се види по драстичном паду броја становника. Он каже да млади из општине Алексинац драстичније одлазе, у односу на друге делове Србије.

– Предлог да вртићи буду бесплатни за све родитеље на територији општине Алексинац и даље не пролази и многе друге ствари које се тичу, пре свега, младих људи, како би они остали у овој општини, се не ради кроз овај буџет. С друге стране, има неких акција које се понављају из године у годину, то је та чувена солидарна помоћ илити социјална помоћ, која се дели функционерима и радицима Општине пред крај године иако она није по закону и није предвиђена. То су паре свих грађана и то треба јасно објаснити да када су то паре од којих се могу радити и путеви, и канализације, и да се помогне незапосленима и много шта друго што може да се постигне са новцем да оде пред саму Нову Годину на неки као новогодишњу помоћ, у ствари је то социјална помоћ радницима локалне самоуправе и функционерима – каже одборник Димић, уз констатацију да ништа ново и добро Буџет неће донети у следећој години.


Председник општине Радичевић није сагласан са примедбама опозиције

Председник општине Далибор Радичевић, коментаришући оно што се чуло за говорницом у вези са буџетом, одбацио је замерке да се много и нерационално издваја за месне заједнице и спорт, објаснио је да мали број родитеља у потпуности плаћа партиципацију за вртић, јер има и додатних попуста, а потпуно укидање учешћа не би било праведно према родитељима чија деца нису у вртићу. Председник Радичевић је казао за наш медиј да је један од циљева у наредној години да не буде листа чекања за вртић.

Што се тиче питања колико је овај буџет развојни, Радичевић је казао да има и оних инвестиција које ће доћи са стране и нису приказане у овом документу, навевши неколико. Када је у питању социјална помоћ, рекао је да он и председник Скупштине општине, као функционери, је нису примили, а ове године нису ни остали радници. Председник је за наш медиј говорио и о набавци трактора, и о стању у алексиначким јавним предузећима.

Цео разговор можете сутра прочитати на нашем сајту, као и чути у Јутарњем програму Радио Алексинца после 9 часова и 30 минута.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 + eleven =