Uprkos koroni uređuju životnu sredinu

Članovi Kluba brigadira „O*RUK generacija” iz Aleksinca, u saradnji sa Ekološkim društvom „Kolibri”, nastavljaju akcije uređenja životne sredine, komunalnih objekata i spomen-obeležja. Tako su u subotu realizovane čak četiri akcije u četiri naselja u podjastrebačkom delu aleksinačke opštine.

U Tešici, najvećem naselju podno Jastrepca, na predlog porodice Cenić, očišćen je komletan prostor oko mosta na reci Turiji koji je bio vrlo nepregledan i stvarao probleme učesnicima u saobraćaju.
Uz saradnju sa sveštenstvom i mesnom zajednicom, u Čukurovcu je uređena porta crkvenog hrama za predstojeći verski praznik Sveti Prokopije i uređen kompletan prostor oko mesta na kome je pre nešto više od 76 godina, davnog 9. jula 1944, formirana prva omladinska radna brigada Srbije. Uređeno je i mesto pogibije narodnog heroja Ratka Jovića Duška.

U Velikom Drenovcu, na mestu gde je postavljen vojni top i gde je podignuto spomen -obeležje za sve poginule srpske ratnike u svim oslobodilačkim ratovima bez obzira na vojnu pripadnost, čime se htelo pomirenje pripadnika NOVJ i Vojske Kraljevine Jugoslavije, očišćen je i uređen kompletan prostor, kao i prostor oko krsta Crkve Svete Petke.

U Grejaču, na kraju radnog dana, očišćen je prostor oko spomen-česme i za narednu subotu zakazana akcija uređenja Zabavnog parka „Kolibri” i popravka tobogana i ljuljaški.

Na ovaj način, i u vreme epidemije zlokobne korone, ekolozi i bivši akcijaši brinu o uređenju i zaštiti životne okoline napodručju cele opštine Aleksinac.

Naslovna fotografija: Deo učesnika obeležavanja 75 godina od formiranja prve ORB u Čukurovcu, 20.7.2019.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 3 =