bolnica

Алексиначка болница: Када ће и да ли ће стићи ковид пацијенти?

Општа болница у Алексинцу је на основу предлога Oкружног штаба у Нишу и донете одлуке Републичког штаба постала ковид установа. А да ли ће пацијeнети оболели од ковида-19 почети да стижу у град на Моравици и када, питања су за која је алексиначка јавност заинтересована.

Неоспорно да је алексиначко здравство део здравственог система Србије и да је оно дужно да буде у функцији заштите становништа наше државе. Да су овдашњи медицинари спремни да преузму одговорност у акцијама на спречавању ширења вируса корона показали су пролетос када је њихова импровизована болница у Дому за смештај одраслих лица у Кулини спречила нежељене последице у овој установи, које би вероватно биле катастрофалне. Заједно са колегама из Дома здравља обавили су лавовски део посла у заштити и збрињавању пацијената и из неколико колективних центара. Писац ових редова је имао прилике да од политичара окружног ранга чује велику хвалу за рад овдашњих медицинских установа.Тако да је очита спремност медицинских радника да се одазову свим задацима које их очекују.

И колико су тада овдашњој јавности пријале те похвале, толико је она била изненађена када је из нишких и београдских медија сазнала о предлогу да се болница у Алексинцу активира као ковид. И док су се на телевизијским екранима и на порталима смењивале изјаве политичара и чланова тамошњих штабова, стиче се утисак да су се и људи из алексиначког штаба и болнице информисали као и ми, путем медија. Ваљда је требало да предлагачи, код оваквог предлога, чују и мишљење или проблеме које има домаћин код кога идете у госте, овом приликом шаљете пацијенте којима је потребна озбиљна нега.

Неколико питања се у алексиначкој чаршији поставља и грађани очекују одговор. Да ли је технички и кадровски болница у Алексинцу оспособљена за болеснике од ковида којима је потребна и кисеоничка подршка, пошто смо схватили да ће ту бити пацијенти са средњим и тешим симптомима. И, у којој болници ће се лечити болесници из трију општина које гравитирају овдашњој Општој болници.

На ова питања у Алексинцу нико званично није желео да да одговоре, што је разумљиво. Није тренутак за препуцавања, а здравствене установе морају да се испомажу тако да има оболелих од ковида из општине Алексинац који се лече у нишким установа, па ништа спорно није и да се пацијенти из других средина лече овде. Али је спорно, по нашим незваничним сазнањима, да до петка прошле недеље, нису обезбеђени технички, али и кадровски услови. Нико не спори да новим запошљавањем болница у Алексинцу има довољан број лекара, али нема одговарајуће специјалности неопходне за функционисање оваквог вида ковид болнице.

И шта са лечењем осталих пацијената? Амбуланте за специјалистичке прегледе можда би могле и да се изместе ван зграде, што није једноставно, али шта са пацијентима разних болести који захтевају болничко лечење и са хитним случајевима. Треба јавности рећи где ће они бити упућивани. Да претпоставимо да ће болница имати црвену и зелену зону, што би смањило капацитете за ковид, колико ће овдашњих трудница желети да се порађа у савременом породилишту на трећем спрату ако имају сазнања да је на неком од прва два ковид болница? И то је питање које мучи оне који сматрају да треба тешко повраћено поверење у ово породилиште, сачувати.

Они који су у јавност изашли са предлогом, а нису нам саопштили и одговоре на ова питања заборавили су ону добру народну изреку „Три пута мери, једном сеци”. Наравно, и ови изнети проблеми решиће се, али уз помоћ струке. Како смо начули, пре него што и заживи ковид болница, одређена стручна комисија обићи ће установу и предложити активности у циљу отклањања горенаведених проблема. До краја прошле седмице она се није појавила у Алексинцу. Некако у то време у нишким електронским медијима смо могли чути изјаве тамошњих доктора да још увек нису попуњени капацитети у овом административном центру југоисточне Србије намењени за оболеле од ковида.

А то би требало да значи, како је речено у поменутим изјавама на почетку текста, болница у Алексинцу примаће пацијента када се капацитети попуне у Нишу. Тако, за сада, нема јасног одговора када и да ли ће пацијенти оболели од вируса ковид бити на лечењу у Општој болници у Алексинцу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + five =