Упркос корони уређују животну средину

Чланови Клуба бригадира „О*РУК генерација” из Алексинца, у сарадњи са Еколошким друштвом „Колибри”, настављају акције уређења животне средине, комуналних објеката и спомен-обележја. Тако су у суботу реализоване чак четири акције у четири насеља у подјастребачком делу алексиначке општине.

У Тешици, највећем насељу подно Јастрепца, на предлог породице Ценић, очишћен је комлетан простор око моста на реци Турији који је био врло непрегледан и стварао проблеме учесницима у саобраћају.
Уз сарадњу са свештенством и месном заједницом, у Чукуровцу је уређена порта црквеног храма за предстојећи верски празник Свети Прокопије и уређен комплетан простор око места на коме је пре нешто више од 76 година, давног 9. јула 1944, формирана прва омладинска радна бригада Србије. Уређено је и место погибије народног хероја Ратка Јовића Душка.

У Великом Дреновцу, на месту где је постављен војни топ и где је подигнуто спомен -обележје за све погинуле српске ратнике у свим ослободилачким ратовима без обзира на војну припадност, чиме се хтело помирење припадника НОВЈ и Војске Краљевине Југославије, очишћен је и уређен комплетан простор, као и простор око крста Цркве Свете Петке.

У Грејачу, на крају радног дана, очишћен је простор око спомен-чесме и за наредну суботу заказана акција уређења Забавног парка „Колибри” и поправка тобогана и љуљашки.

На овај начин, и у време епидемије злокобне короне, еколози и бивши акцијаши брину о уређењу и заштити животне околине наподручју целе општине Алексинац.

Насловна фотографија: Део учесника обележавања 75 година од формирања прве ОРБ у Чукуровцу, 20.7.2019.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 17 =