Aleksinac-opstina

У току је конкурс за доделу средстава удружењима грађана

Општина Алексинац је непосредно пред Нову годину расписала јавни конкурс за доделу средстава из буџета удружењима за реализовање својих програма од јавног интереса у области културе, социо-хуманих активности, заштити животне средине, ловачких и осталих удружења, као и за припаднике националних мањина. Конкурс је у току и трајаће до 18. јануара. Образац пријаве на конкурс налази се на званичном сајту Општине Алексинац.

Dragan Jovanović

‒ Конкурси су у складу са новом уредбом коју је Влада Републике Србије усвојила у априлу 2018. и ми смо у складу са њом донели нови правилник у коме су јасно прецизирани критеријуми и начин на који се расподељују средства и бодовне листе. Сва удружења грађана имаће на увид ко је испунио услове, а ко не, уз образложење и мислим да ће то много избистрити и саму сцену. Новина је у томе што комисија овог пута не мора расподелити сва средства већ само удружењима која испуњавају услове из конкурса – објашњава Драган Јовановић, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности, и додаје да постоји могућност да се у току године распише нови конкурс на коме би била подељена евентуално заостала средства.

Из буџета Општине Алексинац за удружења грађана (без удружења која се баве спортом) у 2019. години биће издвојено 11,9 милиона динара. За оне из области културе 5,8 милиона, од чега КУД-овима 2,5 милиона, а црквама и верским заједницама 700 хиљада динара. За удружења националних мањина опредељено је 500 хиљада, а по 2,8 милиона добиће друштва из групе социо-хуманих области и она која спадају у остала удружења (област екологије, ловци…).

И даље је један од основих услова да удружење у континуитету мора постојати најмање годину дана да би имало право да се пријави на општински конкурс.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =