U Ražnju: Povećan broj lekara u Kovid ambulanti

U opštini Ražanj epidemiološka situacija nije nimalo različita od situacija u ostalim okolnim opštinama. Prateći podatke iz dana u dan može se zaključiti da broj novozaraženih virusom korona oscilira.

− Imamo negde oko 140 pozitivnih pacijenata. Zadnja četiri dana je broj novozaraženih da kažemo u stagnaciji, tako da imamo do 10 pacijenata dnevno, a prošle nedelje je bilo više, imali smo čak i 14-15 pacijenata. Stav je optimističan, u smislu da će statistika biti u fazi opadanja, ali ne mogu ništa da kažem, jer prošle nedelje je bilo par dana kada smo imali sličnu situaciju, pa je trećeg-četvrtog dana opet skočilo do 14-15 pacijenata − kaže Nenad Stanković, direktor Doma zdravlja Ražanj.

Inače, ražanjski Dom zdravlja preduzima sve protiv epidemijske mere u skladu sa procedurama koje nalažu suzbijanje infekcije Kovid-19. To su redovna dezinfekcija radnih prostorija, upotreba lične i zaštitne opreme svih zaposlenih i lica koja ulaze u Dom zdravlja.

Vrši se trijaža pacijenata, tako da se oni pacijenti koji imaju simptome Kovida, odnosno respiratornih infekcija upućuju u Kovid ambulantu koja se nalazi na nekih petnaestak metara od samog objekta Doma zdravlja.

Pacijentima kojima je potrebno prepisivanje hroničnih terapija omogućeno je da to mogu da urade telefonskim putem, bez dolaska u Dom zdravlja.

− Što se tiče osoblja, njih u Kovid ambulanti za sada imamo dovoljno. Imamo dve medicinske sestre i dva lekara od kojih jedan radi u prvoj smeni od 7 do 19, drugi od 12 do ponoći, pa se preklapaju nekih sedam sati i tada rade dva lekara. To smo krenuli od danas, a do danas smo imali jednog lekara i dve medicinske sestre. Međutim, sada pošto ima veći priliv pacijenata, imamo i dosta pacijenta koji primaju terapije i to dva puta dnevno dolaze u Kovid ambulantu, imali smo potrebu da pojačamo broj lekara u samoj ambulanti i da produžimo radno vreme stalne postave, odnosno stalne ekipe u Kovid ambulanti − dodaje Stanković.

Kada je reč o zaposlenima koji su inficirani virusom, u ražanjskom Domu zdravlja do skoro nisu imali ni jednog sa kovid infekcijom. Međutim, zadnjih nekoliko dana javljaju im se zaposleni sa kovidom, ali više je zaposlenih koji su u izolaciji zbog kontakta sa zaraženim licima. Kako ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovu, za sada te brojke nisu alarmantne.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

four × one =