У Ражњу: Повећан број лекара у Ковид амбуланти

У општини Ражањ епидемиолошка ситуација није нимало различита од ситуација у осталим околним општинама. Пратећи податке из дана у дан може се закључити да број новозаражених вирусом корона осцилира.

− Имамо негде око 140 позитивних пацијената. Задња четири дана је број новозаражених да кажемо у стагнацији, тако да имамо до 10 пацијената дневно, а прошле недеље је било више, имали смо чак и 14-15 пацијената. Став је оптимистичан, у смислу да ће статистика бити у фази опадања, али не могу ништа да кажем, јер прошле недеље је било пар дана када смо имали сличну ситуацију, па је трећег-четвртог дана опет скочило до 14-15 пацијената − каже Ненад Станковић, директор Дома здравља Ражањ.

Иначе, ражањски Дом здравља предузима све против епидемијске мере у складу са процедурама које налажу сузбијање инфекције Ковид-19. То су редовна дезинфекција радних просторија, употреба личне и заштитне опреме свих запослених и лица која улазе у Дом здравља.

Врши се тријажа пацијената, тако да се они пацијенти који имају симптоме Ковида, односно респираторних инфекција упућују у Ковид амбуланту која се налази на неких петнаестак метара од самог објекта Дома здравља.

Пацијентима којима је потребно преписивање хроничних терапија омогућено је да то могу да ураде телефонским путем, без доласка у Дом здравља.

− Што се тиче особља, њих у Ковид амбуланти за сада имамо довољно. Имамо две медицинске сестре и два лекара од којих један ради у првој смени од 7 до 19, други од 12 до поноћи, па се преклапају неких седам сати и тада раде два лекара. То смо кренули од данас, а до данас смо имали једног лекара и две медицинске сестре. Међутим, сада пошто има већи прилив пацијената, имамо и доста пацијента који примају терапије и то два пута дневно долазе у Ковид амбуланту, имали смо потребу да појачамо број лекара у самој амбуланти и да продужимо радно време сталне поставе, односно сталне екипе у Ковид амбуланти − додаје Станковић.

Када је реч о запосленима који су инфицирани вирусом, у ражањском Дому здравља до скоро нису имали ни једног са ковид инфекцијом. Међутим, задњих неколико дана јављају им се запослени са ковидом, али више је запослених који су у изолацији због контакта са зараженим лицима. Како истичу у овој здравственој установу, за сада те бројке нису алармантне.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 2 =