Запошљавање у јавном сектору: Нема забране, има ограничења

Општинско веће општине Алексинац се на данашњој седници изјаснило о више докумената о којима ће општински парламент дати коначну реч. У центру пажње је био општински буџет за ову и следећу годину.

Због свеукупне ситуације око епидемиолошке ситуације везане за вирус корона, што је за последицу имало смањење прилива, али и трошење на појединим позицијама. Анализирајући прилив и расход за 11 месеци ове године предлагач је дошао до закључка да је неопходно извршити још један ребаланс.

− Планирани приходи у односу на ребаланс из септембра месеца смањени су за 1.8 посто. Укупни приходи и примања буџета за 2020. годину износе 1.257.212.000 динара, заједно са пренетим средствима у износу од 123.679.337 динара − казала је образлажући већницима Одлуку о изменама и допунама буџета за ову годину начелница Одељења за финансије у Општинској управи Вања Стаменковић.

Општинско веће је једногласно усвојило ове промене буџета за 2020. годину и позитивно се изјаснило о предлогу Буџета општине Алексинац за 2021. годину. За наредну годину планирано је повећање буџета за 2,4 одсто у односу на ову, па ће он износити близу 1.355.500.000 динара. Очекује се, како је објаснила начелница Стаменковић, значајно повећање прихода од пореза на зараде од седам одсто и то из два разлога, повећање плата у јавном сектору и најава новог запошљавања на подручју општине Алексинац. За капиталне инвестиције опредељено је преко 143 милиона динара.

Чланови општинске владе дали су зелено светло и Кадровском плану општине Алексинац у 2021. години којим се планира запошљавање једног приправника са вишом стручном спремом и шест радника на одређено време због повећања обима посла.

Почетком овог месеца у Општинској управи на неодређено време је било запослено 113 радника, 99 службеника и 14 намештеника. Планом за следећу годину систематизована су радна места за 117 службеника и 14 намештеника. Како је речено на данашњој седници, иако се укида од следеће године забрана запошљавање у јавном сектору, ипак тачно су прецизирани услови за пријем радника. Узима се одређен проценат од броја пензионисаних радника и још неки параметри. Секретар Скупштине општине Драган Милојевић је обраћајући се члановима Општинског већа казао да се због наведених разлога не очекује повећање радника на неодређено време. Тако да ће и следеће године поједина систематизована радна места и даље наводно бити непопуњена.

Већници су усвојили и Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац у првих шест месеци ове године у којем стоји да су у овом периоду евидентиране 92 саобраћајне несреће и да је у преко трећине случајева утицајни фактор био предузимање непромишљених радњи од стране возача. Охрабрујуће су чињенице да је у првој половини ове године било мање саобраћајних незгода за 5,2 одсто у односу на исти период лане, а број настрадалих лица за 3,5 посто.

Општинска влада је подржала и Одлуку о финансијској помоћи за вантелесну оплодњу којом се предвиђа помоћ паровима од 250.000 динара. Та помоћ биће намењена паровима старости од 43 до 45 година, пошто млађи имају право на средства из републичког фонда.

О свим овим документима коначну реч даће одборници Скупштине општине Алексинац на следећој седници која се очекује у другој половини децембра.

Већници су усвојили Годишњи извештај о контроли и оцени стања општинских путева које је извршило Одељење за комуналне и грађевинске послове Општинске управе. На основу тог извештаја може се закључити да нам локални путеви нису баш репрезентативни. Од оцењиваних 38 путних праваца у 25 случајева је стање пута окарактерисано као лоше и веома лоше, а у 13 случајева оцена је добра и средње добра.

Данашњом седницом председавао је заменик председника општине Чедомир Ракић, пошто је председник Далибор Радичевић у самоизолацији због вируса ковид и чији се повратак на посао очекује током наредне седмице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + nineteen =