U Opštoj bolnici održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Posle dužeg vremena danas je organizovana akcija prikupljanja krvi za radnike Opšte bolnice Aleksinac. Crveni krst Aleksinac i Zavod za transfuziju krvi iz Niša, u saradnji sa Opštom bolnicom, danas su postavili punkt za prikupljanje krvi u odeljenju transfuzije, a prvi je ispružio ruku i dao krv direktor ove zdravstvene ustanove Goran Vidić.

Tokom ove akcije koja je organizovana za radnike bolnice prikupljeno je pet jedinica krvi, a naredna redovna akcija za građane biće sprovedena kroz nedelju dana.

Svi zainteresovani Aleksinčani moći će u utorak, 13. jula, da daju krv u Art galeriji Doma kulture u periodu od 8 do 14 časova, a oni koji propuste ovaj termin moći će da se odazovu krajem meseca i daju krv u petak, 30. jula.

Kada je reč o akcijama u preduzećima, za 28. jul je najavljena akcija u Grameru, a prema rečima nadležnih iz Crvenog krsta Aleksinac, u pregovorima su da se jedna akcija prikupljanja krvi održi do kraja jula meseca i u mesnoj zajednici Tešica.

Organizatori ovih akcija poručuju da svi koji su zdravi i mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da u narednom periodu odlažu. U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije oni su za davaoce krvi implementirali dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje.

Prema preporuci, osobe koje su primile Sinofarm, Fajzer-Biontek ili Moderninu vakcinu mogu davati krv bez odlaganja nakon završene vakcinacije, dok oni koji su primili AstraZeneka ili Sputnik V ne treba da daju krv 14 dana nakon prijema vakcine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 + seven =