Школу у Житковцу посетиле колеге из Северне Македоније

Основну школу „Вук Караџић” из Житковца данас је посетио колектив Основне школе „Свети Климент Охридски” из Македонског Брода. Циљ данашње посете школе из Северне Македоније био је упознавање са колективом житковачке основне школе и успостављање будуће сарадње у оквиру Еразмус програма Европске уније. Представљање школа одржано је у Мултимедијалној сали, а након тога организован је и обилазак школе.

Директор житковачке школе Милан Динић није крио задовољство и спремност да остваре сарадњу са колегама из Македоније и предочи планове за будућу сарадњу.

− Велика ми је част што су колеге из Македонског Брода дошле и посетиле нашу школу. То је велика ствар за нашу школу и наше мало место. Наша жеља била је да успоставимо контакт са неком школом из региона и упознамо се са њиховим образовним процесом и радом, да уједно и разменимо искуства. Успоставили смо контакт са њиховим представницима јер заједно желимо да учествујемо у пројектима у оквиру Еразмус програма и успоставимо вршњачке размене ученика, где би наши ученици илши у Македонију, а њихови ученици долазили код нас – рекао је Динић.

Колектив Основне школе „Свети Климент Охридски” сваке године посећује неку од земаља из окружења и упознају се са културним и другим одликама. Ове године желели су да дођу у Србију и посете Ниш, а уједно и колеге из Житковца са којима су успоставили контакт.

− Превасходно наш циљ био је да дођемо овде у Алексинац, да посетимо Основну школу „Вук Караџић” зато што смо успоставили контакт и планирамо да сарађујемо у неким пројектима, пре свега у програму Еразмус. Надамо се да ћемо заједно да добијемо неки такав пројекат и да учврстимо нашу даљу сарадњу – казао је Гоце Стојановски, директор Основне школе „Свети Климент Охридски” из Македонског Брода.

Општина Македонски Брод је по територији једна од највећих у Републици Северној Македонији, али броји мало становника. Сам град Македонски Брод има између 3 и 4 хиљаде житеља, а цела општина негде око 7 хиљада становника. Као планинско рурално место изложено је честим миграцијама становника који напуштају свој родни крај и тиме се смањује број становника и због тога Основна школа „Свети Климент Охридски” једина је матична основна школа на територији града. Школу тренутно похађа око 400 ученика, а у састав школе припадају и неколико сеоских школа које заједно броје око 100 ученика.

− Као једина основна школа у нашој општини имамо довољно материјалних средстава, тако да смо добро опремљени и услови за рад су добри. Као и колеге овде у Житковцу и ми имамо сва непоходна наставна средства и помагала која свака школа у 21. веку треба да има – додао је директор Стојановски.

Након званичних представљања, колективи једне и друге школе обишли су просторије осмолетке у Житковцу и разговарали о могућим видовима даље сарадње између ове две образовне установе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − 5 =