У Општој болници одржана акција добровољног давања крви

После дужег времена данас је организована акција прикупљања крви за раднике Опште болнице Алексинац. Црвени крст Алексинац и Завод за трансфузију крви из Ниша, у сарадњи са Општом болницом, данас су поставили пункт за прикупљање крви у одељењу трансфузије, а први је испружио руку и дао крв директор ове здравствене установе Горан Видић.

Током ове акције која је организована за раднике болнице прикупљено је пет јединица крви, а наредна редовна акција за грађане биће спроведена кроз недељу дана.

Сви заинтересовани Алексинчани моћи ће у уторак, 13. јула, да дају крв у Арт галерији Дома културе у периоду од 8 до 14 часова, а они који пропусте овај термин моћи ће да се одазову крајем месеца и дају крв у петак, 30. јула.

Када је реч о акцијама у предузећима, за 28. јул је најављена акција у Грамеру, а према речима надлежних из Црвеног крста Алексинац, у преговорима су да се једна акција прикупљања крви одржи до краја јула месеца и у месној заједници Тешица.

Организатори ових акција поручују да сви који су здрави и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да у наредном периоду одлажу. У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције они су за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење.

Према препоруци, особе које су примиле Синофарм, Фајзер-Бионтек или Модернину вакцину могу давати крв без одлагања након завршене вакцинације, док они који су примили АстраЗенека или Спутник В не треба да дају крв 14 дана након пријема вакцине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + eighteen =