korona virus

U Nišu uzima mah, u Aleksincu se očekuje

Epidemijska situacija na području opštine Aleksinac je stabilna, nasuprot informacijama koje stižu iz Niša gde je samo za tri dana nove godine, odnos pozitivnih od ukupno testiranih povećan pet puta.

I u aleksinačkim zdravstvenim ustanovama je zabeležen blagi porast prvih i kovid pregleda, ali ne i broj novozaraženih. Prvog dana ove godine u izdvojenoj ordinaciji u Žitkovcu bilo je 26 prvih kovid pregleda i 35 ponovnih, ukupno 61 pregled. Sutradan, 2. januara urađeno je 34 prvih kovid i 38 ponovnih pregleda. Odnosno, ukupno 72. Juče je zabeleženo novo povećanje.

Interesantno da odnos pozitivnih i ukupno testiranih nije narušen, odnosno da nije zabeleženo značajnije povećanje kovid bolesnika. Medicinari objašnjavaju da se ne smanjuje broj pregleda zbog činjenice da se pacijenti javljaju zbog gripa i sličnih virusnih oboljenja.

Prvog januara od 78 testiranih četvoro je bilo zaraženo KOVID-om, 2. januara urađeno je 52 testa i samo dva su bila pozitivna, a juče od 117 testiranih pacijenata samo kod 5 je otkriveno prisustvo virusa korona.

Kada je u pitanju Niš, tamošnji mediji prenose izjavu dr Milorada Jerkana, direktora Doma zdravlja Niš, koji je kazao da je ovakav brz rast broja inficiranih pomalo iznenađujući, ali ne potpuno neočekivan.

Dodao je da su dva ključna uzroka bili, tranzit velikog broja ljudi iz Zapadne Evrope kroz našu zemlju za praznike, uključujući i dolazak naših državljana za Božićne i novogodišnje praznike, ali i mnogobrojne organizovane proslave u kafanama pre i za sam doček nove godine.

Da li i kada će se ovaj niški scenario dogoditi u Aleksincu ostaje da se vidi. Sigurno da Aleksinac nije izolovano ostrvo i da mnogi Aleksinčani ovih dana borave u većim sredinama poput Niša, realno je očekivati povećanje broja zaraženih. Da li će tako baš biti, to u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eleven + 2 =