korona virus

У Нишу узима мах, у Алексинцу се очекује

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је стабилна, насупрот информацијама које стижу из Ниша где је само за три дана нове године, однос позитивних од укупно тестираних повећан пет пута.

И у алексиначким здравственим установама је забележен благи пораст првих и ковид прегледа, али не и број новозаражених. Првог дана ове године у издвојеној ординацији у Житковцу било је 26 првих ковид прегледа и 35 поновних, укупно 61 преглед. Сутрадан, 2. јануара урађено је 34 првих ковид и 38 поновних прегледа. Односно, укупно 72. Јуче је забележено ново повећање.

Интересантно да однос позитивних и укупно тестираних није нарушен, односно да није забележено значајније повећање ковид болесника. Медицинари објашњавају да се не смањује број прегледа због чињенице да се пацијенти јављају због грипа и сличних вирусних обољења.

Првог јануара од 78 тестираних четворо је било заражено КОВИД-ом, 2. јануара урађено је 52 теста и само два су била позитивна, а јуче од 117 тестираних пацијената само код 5 је откривено присуство вируса корона.

Када је у питању Ниш, тамошњи медији преносе изјаву др Милорада Јеркана, директора Дома здравља Ниш, који је казао да је овакав брз раст броја инфицираних помало изненађујући, али не потпуно неочекиван.

Додао је да су два кључна узрока били, транзит великог броја људи из Западне Европе кроз нашу земљу за празнике, укључујући и долазак наших држављана за Божићне и новогодишње празнике, али и многобројне организоване прославе у кафанама пре и за сам дочек нове године.

Да ли и када ће се овај нишки сценарио догодити у Алексинцу остаје да се види. Сигурно да Алексинац није изоловано острво и да многи Алексинчани ових дана бораве у већим срединама попут Ниша, реално је очекивати повећање броја заражених. Да ли ће тако баш бити, то у овом тренутку нико не може са сигурношћу да тврди.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + five =