У недељу годишњица Шуматовачке битке – најкрвавије победе над Турцима

На вису Шуматовац, око четири километара удаљеном од центра Алексинца, у недељу, 25. августа биће обележена 143. годишњица битке из Првог српско-турског рата. На овом месту српски народ, помогнут руским добровољцима, 23. августа 1876. године, извојевао је једну од највећих победа у поменутом рату.

Обележавање годишњица Шуматовачке битке почеће у раним јутарњим сатима светом литургијом у храму Светог Николе у Алексинцу, а наставиће се поменом палим војницима и полагањем цвећа поред спомен-крста на шуматовачком вису. Обележавање овог важног догађаја из алексиначке, али и националне историје, завршиће се културно-уметничким програмом, најављују организатори из Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја.

Битка код Шуматовца представља један од најкрвавијих сукоба у Првом српско-турском рату и најзначајнију победу српских војника предвођених руским генералом Черњајевим.

Турци су Алексинац сматрали кључном тачком за напредовање према утврђеном Делиграду и унутрашњости, па су 11. по старом, 23. августа по новом календару, кренули под командом Абдул Керим паше на Алексинац спуштајући се са бујмирског брда преко Глоговице. У жестокој борби која је трајала читаво поподне, српске снаге зауставиле су надирање Турака.

Šumatovac

Увидевши да је напад осујећен, Абдул Керим паша је одлучио да у офанзиву крене из Пруговца, преко шуматовачког виса и даље ка Вакупу. Вишедневне борбе код Алексинца завршене су победом српске војске, али се није кренуло у коначни обрачун са Турцима, па су они искористили прилику да се консолидују, пребаце војску на леву обалу Мораве и одатле крену у офанзиву ка Горњем Адровцу. Због тога је Шуматовачка битка остала забележена и као „неискоришћена победа”.

Након обележавања Шуматовачке битке, 2. септембра биће обележена 143. годишњица Боја на Гроњем Адровцу, а два дана касније, 4. септембра, 213. годишњица Боја на Делиграду.

Иако Шуматовац, Горњи Адровац и Делиград имају велики значај за националну историју, локални историчари истичу да је мало урађено на искоришћавању културног и туристичког потенцијала. Најпре је потребно побољшати путну инфраструктуру до тих места, али и обезбедити боље услове за туристе на самим локацијама.

Програм обележавања:

08.00 – Света литургија у цркви Светог Николе у Алескинцу

10.30 – Помен палим војницима Шуматовачке битке

10.45 – Полагање венца на споменик

11.00 – Културно-уметнички програм

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 5 =