У библиотеци представљен „Дневник једног сељака”

У библиотеци Вук Караџић у уторак, 18. јуна, одржано је вече хумора и сатире. Први део вечери је био посвећен промоцији књиге „Србијо, Бог ти помогао” београдског аутора Бојана Љубеновића. Ова књига се може сматрати наставком сатиричног епистоларног романа „Писма из Србијеˮ, у којем духовити странац изражава своје виђење наше земље кроз писма која шаље својим најближима.

Књига „Србијо, Бог ти помогао” осмишљена је као дневник једног шумадијског сељака, Тодора Трајковића, проткана афористичним мислима и он на један духовит начин описује његов живот, догађаје и појаве који се дешавају у његовом селу и њеним становницима. Писањем свог дневника јунак романа Тодор описује реалну слику данашњег сељака и живота на селу.

Аутор Љубеновић је своје фиктивно село назвао Милошево и сместио га у Шумадију, не слутећи да баш такво село заиста постоји у Шумадији, смештено неколико километара од Баточине.

Оба романа издала је Издавачка кућа „Лагуна” и оно што ове књиге у неку руку чини ретким „Лагуниним издањима” је чињеница да су штампане ћириличним писмом.

У другом делу вечери својим бритким афоризмима и сатиричним причама, поред Љубеновића представили су се и др Слободан Симић, председник Београдског афористичког круга и наш суграђанин Славомир Васић, афористичар и члан овог удружења.

На самом крају вечери своју омиљену секвенцу из књиге „Србијо, Бог ти помогао” прочитао је и Војкан Поповић, директор библиотеке.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =