Komarci

Наставак акције запрашивања: Препарати нису штетни за људе

Данас је настављена акција сузбијања ларви комараца ван Алексинца, пошто је јуче третман против ових инсеката у самом граду завршен. Како је планирано у наставку ће се третирање обавити у барама, каналима, остацима старог корита и забареним ископима, против одраслих комараца и то низводно од Алексинца. Најпре десном обалом Јужне Мораве, од Алексинца до Јасења, а затим узводно левом обалом од Витковца до Житковца.

Уколико временски услови дозволе, у касним поподневним и вечерњим часовима биће изведен третман у бари од Прћиловице до Моравца.

Према плану организатора, ова акција би требало да буде окончана сутра и то запрашивањем узводно леве обале Мораве, од Житковца до Великог Дреновца, а затим узводно Моравицом од Краљева до Бовна.
Јуче су грађани могли да виде возила која су вршила запрашивање против комараца у градском парку Брђанка, дуж Моравице у Алексинцу и Вакупу и у улицама са већим присуством зеленила. Такође, јуче је обављено третирање узводно на десној обали Јужне Мораве.

‒ Третман се врши препаратима нешкодљивим за људе и домаће животиње, напомињу надлежни у Општинској управи ‒ која и спроводи акцију сузбијања инсеката. 

Ларве комараца сузбијају се директним убацивањем препарата у водене површине, док се одрасле форме сузбијају прскањем из возила, што су становници Алексинца јуче могли и да виде у касним поподневним сатима. Како нам је објашњено запрашивање може бити штетно за пчеле, па се стога оно обавља у делу дана када су активности у пчелињаку смањене.

Пчелари који живе у непосредној близини места која ће у наставку акције бити третирана треба да спрече кретање пчела за време трајања акције.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 1 =