pšenica

У алексиначком поморављу ове године мање хлебног жита

Што се тиче тренутног стања озимих стрних жита на територији алексиначке општине, већина усева је никла после снега и тренутно се налазе у фази једног до два листа, а ретке су парцеле где има појаве трећег. Након досадашњег обиласка терена, стручњаци кажу да су усеви доброг склопа, односно да су добро никли. Истовремено саветују да би ипак требало сачекати са прихраном, јер се ради о младим биљкама које су слабо укорењене.

Прихрану треба планирати тек након појаве четвртог листа, односно средином марта.

‒ Сада треба избећи примену урее која се нешто спорије трансформише, али тренутно било који облик азота може да изазове у великим условима влажности земљишта токсичне ефекте на младу биљку. Са друге стране тако млада биљка није у ситуацији да искористи азот од минералних ђубрива. Тренутно има солидних резерви азота и очекује се даљи процес минерализације са постепеним повећањем температура и присутном влагом у земљишту. За ову фазу биљке су довољно обезбеђене азотом и прихрану треба одложити за половину марта када је препорука да се примене амоничнонитратни облици минералног ђубрива, КАН, АН или САН, у зависности од хемијских особина земљишта. Наиме, на киселим земљиштима искључиво се препоручује примена КАН-а, а на неутралним земљиштима може примена АН-а или САН-а ‒ истиче саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш Саша Станковић. 

Иначе, на територији алексиначке општине, може се рећи да план јесење сетве није испуњен. Посејано је свега 30 до 40 процената од уобичајених површина, што је један од неповољних фактора. Са једне стране, неће бити довољно потребних количина жита ове године, бар са овог подручја, а са друге стране сигурно ће произвођачи бити принуђени да производе кукуруз у монокултури.

Поред ове неповољне ствари у производњи кукуруза, ратари ће вероватно бити принуђени да многе пролећне културе сеју на пролећним орањима, јер чак ни орање није могло да се благовремено обави. Обављање ове агротехничке мере у јесен спречила је дуготрајна суша у трајању од преко три месеца.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 16 =