У Алексиначкој гимназији: Трибина о репродуктивном здрављу

Изазови савременог друштва са којима се сусрећу младе генерације значајно утичу на њихово репродуктивно здравље. Медији, друштвене мреже, вршчњачки притисак и економски притисак родитеља, односно слабљење утицаја породице су само неке од појава које одређују понашање најмлађих. Ово је део ставова који су се чули на јучерашњој трибини одржаној у Алексиначкој гимназији под називом „Репродуктивно здравље младих”.

dr Biljana Kocić
Др Биљана Коцић

Један од предавача др Биљана Коцић, професор Медицинског факултета у Нишу, напоменула је да је веома значајно да се спроводе одређени едукациони програми од најранијих школских па до студентских дана. Она је истакла да је најбоље спречити неке појаве, него лечити, пошто неке не можемо ни да излечимо.

‒ Потребно је разговарати и у том узајамном односу у ствари разоткривати слаба места, ризична понашања и, не само форсирати чињенице и савремена достигнућа, него радити на промени ризичних понашања. Е тек тада у ствари ми јесмо постигли циљ када рецимо млада особа може партнеру да наметне коришћење кондома при сваком сексуалном односу или уколико корисник дрога реши да иде на програм одвикавања од коришћења психоактивних супстанци или ће се укључити у програм смањења штете, да користи искључиво свој прибор. Све је то значајно, све је то мукотрпан рад ‒ истиче овај предавач. 

Докторка Коцић је истакла и улогу здравственог система.

‒ Ако се не поклања довољно пажње едукацији деце и не оснаже и не стекну одређене вештине од стране родитеља или од стране школе, остаје здравствени систем коме се треба окренути. Ту су саветовалиште за репродуктивно здравље при домовима здравља на пример, али и саветовалишта за полно преносиве инфекције при институтима и заводима за јавно здравље. То је њихов свакодневни посао. 

На јучерашњој трибини о репродуктивном здрављу младих говорио је и др Марко Јовановић.

dr Marko Jovanović
Др Марко Јовановић 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − six =