Mural košare

Svako vreme ima svoje heroje: „Ubacimo u bukvar ljutu bitku za Košare”

Godišnjica Bitke na Košarama obeležena je juče u vanrednom stanju proglašenom zbog pandemije izazvane virusom korona. I dok ovih dana imamo svoje heroje, heroji sa Košara su najverovatnije bezvremeni.

Želeći da i naš medij oda počast ovim ljudima koji su svoje živote ugradili u naš entitet i društvo u kome živimo, objavljujemo napis kolege, poznatog novinara Milorada Doderovića iz Niša. Doderović je autor i knjige „Borci plaču posle rata”, a za Al pres.rs napisao je ovaj tekst, dok je naslov pripremila redakcija.


Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije. Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući otadžbinu. Gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima OVK je izgubila više stotina svojih pripadnika, uništeno je desetak tenkova Vojske Albanije i zaplenjena velika količina municije i lakog pešadijskog oružja.

Epopeje na Košarama i Paštriku godinama su dosta stidljivo pominjane od strane vlasti i medija u Srbiji i dobro je što se poslednjih godina o tim epopejama i njihovim herojima pišu knjige, podižu spomen-obeležja, snimaju dokumentarni filmovi i odaju počasti kakve zaslužuju.

Na zidu zgrade EPS preko puta Sportske dvorane „Čair” u Nišu sredinom 2018. godine osvanuo je mural u čast četvorice srpskih heroja sa Košara. Samo jedan od njih Dejan Grubić iz Niša preživeo je pakao Košara, a poginuli su njegovi saborci iz Sjenice, Pljevalja i Vrbasa / vodnik Ivan Vasojević, potporučnik Predrag Leovac i vodnik Dejan Mitić/. Autor murala na niškom „Čairu” je akademski slikar Sava Mišić, na predlog svojih drugova, istoričara Mladena Stankovića i IT programera Miloša Rašuoa. Na muralu je ispisana poruka „Ubacimo u bukvare ljutu bitku za košare, neka znaju naši đaci gde su ginuli junaci”!

Neka ovaj mural iz Niša, kao i poseban bulevar koji nosi njihovo ime u ovom gradu, bude poziv i drugim sredinama širom Srbije da spomen-obeležjima sačuvaju uspomenu na svoje i naše heroje sa Košara, brinući istovremeno i o njihovim porodicama i potomcima.

Na naslovnoj fotografiji: Mural u Nišu, foto: D. Alihodžić, V. Novosti 

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 − 1 =