Mural košare

Свако време има своје хероје: „Убацимо у буквар љуту битку за Кошаре”

Годишњица Битке на Кошарама обележена је јуче у ванредном стању проглашеном због пандемије изазване вирусом корона. И док ових дана имамо своје хероје, хероји са Кошара су највероватније безвремени.

Желећи да и наш медиј ода почаст овим људима који су своје животе уградили у наш ентитет и друштво у коме живимо, објављујемо напис колеге, познатог новинара Милорада Додеровића из Ниша. Додеровић је аутор и књиге „Борци плачу после рата”, а за Ал прес.рс написао је овај текст, док је наслов припремила редакција.


На Велики петак 9. априла 1999. године, припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у реону карауле Кошаре и напали јединице Војске Југославије са циљем прекидања комуникације на линији Ђаковица-Призрен и запоседања већег дела Метохије. Тада је 53. гранични батаљон био прва јединица наше војске која је примила непријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља чувајући отаџбину. Губици на обе стране су били велики: 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). У непријатељским редовима ОВК је изгубила више стотина својих припадника, уништено је десетак тенкова Војске Албаније и заплењена велика количина муниције и лаког пешадијског оружја.

Епопеје на Кошарама и Паштрику годинама су доста стидљиво помињане од стране власти и медија у Србији и добро је што се последњих година о тим епопејама и њиховим херојима пишу књиге, подижу спомен-обележја, снимају документарни филмови и одају почасти какве заслужују.

На зиду зграде ЕПС преко пута Спортске дворане „Чаир” у Нишу средином 2018. године освануо је мурал у част четворице српских хероја са Кошара. Само један од њих Дејан Грубић из Ниша преживео је пакао Кошара, а погинули су његови саборци из Сјенице, Пљеваља и Врбаса / водник Иван Васојевић, потпоручник Предраг Леовац и водник Дејан Митић/. Аутор мурала на нишком „Чаиру” је академски сликар Сава Мишић, на предлог својих другова, историчара Младена Станковића и ИТ програмера Милоша Рашуоа. На муралу је исписана порука „Убацимо у букваре љуту битку за кошаре, нека знају наши ђаци где су гинули јунаци”!

Нека овај мурал из Ниша, као и посебан булевар који носи њихово име у овом граду, буде позив и другим срединама широм Србије да спомен-обележјима сачувају успомену на своје и наше хероје са Кошара, бринући истовремено и о њиховим породицама и потомцима.

На насловној фотографији: Мурал у Нишу, фото: Д. Алихоџић, В. Новости 

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + fifteen =