Sredstva za mlade preduzetnike

Okrugli sto „Mladi i preduzetništvoˮ u organizaciji aleksinačkog Karitasa, održan danas u sali opštine Aleksinac, je još jednom ukazao na značaj preduzetništva i osnivanja malih i srednjih preduzeća za napredak jednog društva. U tom procesu veoma je značajna podrška mladima i ranjivim kategorijama u zajednici u vidu obuke, ali i grantova za nabavku opreme.

Takve četiri finansijske pomoći dodeljene su u proteklom periodu mladim preduzetnicima i preduzetnicama sa područja opštine Aleksinac. Grantovi su realizovani u okviru Projekta „Tvoj posaoˮ (YourJob) koga sprovodi Karitas Aleksinac sa partnerima, uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije.

 

Direktor Karitasa u Aleksincu, Goran Žalac, kaže da ovaj Projekat ima dva segmenta.

‒ Jedna aktivnost jeste gde mladi ljudi mogu napraviti sopstveni biznis. Preko nas mogu dobiti novčana sredstva ukoliko mi prepoznamo i vidimo da je taj biznis nešto novo i da će zaista ta mlada osoba uspeti u tome. Sa druge strane, posle završetka školovanja mladih radimo određene obuke u saradnji sa poslodavcima. Karitas kroz ovaj projekat plaća šest meseci praksu, ali cilj jeste da poslodavac za tih šest meseci prepozna u njemu budućeg radnika, da ga obuči za to. Dakle nema nikakve troškove i na kraju tih šest meseci da zadrži tog mladog čoveka na radnom mestu ‒ ističe Žalac.

Četvoro mladih Aleksinčana se osmelilo da uplovi u preduzetničke vode i pokrenulo sopstveni posao u nekoliko delatnosti. Dragan Stojnović iz Nozrine je otvorio vulkanizersku radnju, Anica Lazić dobijen grant je uložila u salon za masažu. Tamara Matić svoj hobi je pretočila u firmu koja se bavi graviranjem i izradom predmeta na CNC mašinama i Ilija Ranđelović se opredelio za pokretanje sopstvene destilerije za proizvodnju džina i domaćih rakija oplemenjnih biljem sa okolnih planina. Pojedinačni grantovi iznosili su od pet do sedam hiljada evra.

Dvadesetdvogodišnji Dragan koji je veštine vulkanizera sticao kroz školsku praksu i rad kod privatnika kaže da su mu dobijena sredstva pomogla da započne posao.

‒ Svaki početak je težak, tako da i bilo kakva pomoć, i moralna i finansijska, mnogo znači. Što se tiče dobijenog granta utrošio sam u mašine koje su mi bile potrebne za rad. Veći deo mašina sam ja kupio sam pre samog projekta, ali uz pomoć projekta kupio sam još dve mašine koje su mi bile jako potrebne za sam rad, da bi kvalitet samih usluga bio bolji. Kupio sam profesionalni kompresor i platformnu dizalicu tako da je sada mnogo lakše raditi – kaže Dragan.

Okruglom stolu prisustvovali su predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević i ambasador Republike Austrije u Beogradu, Nikolaus Luteroti. Radičević je istakao uspešnu saradnju sa Karitasom, dok je austrijski ambasador poručio da je Srbija na dobrom putu i da mladi preduzetnici veruju u sebe.

On je još kazao da je Srbija važan partner za Austriju i da je njen interes da Srbija bude prosperitetna, da je što pre vidi kao članicu Evropske Unije. Ovaj austrijski diplomata pre toga je obišao preduzetičku vulkanizersku radnju nastalu uz pomoć dodeljenih sredstava i konfekciju u Žitkovcu u kojoj uz finansijsku pomoć Projekta stiče neophodne veštine jedna nezaposlena mlada osoba.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × four =