Средства за младе предузетнике

Округли сто „Млади и предузетништвоˮ у организацији алексиначког Каритаса, одржан данас у сали општине Алексинац, је још једном указао на значај предузетништва и оснивања малих и средњих предузећа за напредак једног друштва. У том процесу веома је значајна подршка младима и рањивим категоријама у заједници у виду обуке, али и грантова за набавку опреме.

Такве четири финансијске помоћи додељене су у протеклом периоду младим предузетницима и предузетницама са подручја општине Алексинац. Грантови су реализовани у оквиру Пројекта „Твој посаоˮ (YourJob) кога спроводи Каритас Алексинац са партнерима, уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције.

 

Директор Каритаса у Алексинцу, Горан Жалац, каже да овај Пројекат има два сегмента.

‒ Једна активност јесте где млади људи могу направити сопствени бизнис. Преко нас могу добити новчана средства уколико ми препознамо и видимо да је тај бизнис нешто ново и да ће заиста та млада особа успети у томе. Са друге стране, после завршетка школовања младих радимо одређене обуке у сарадњи са послодавцима. Каритас кроз овај пројекат плаћа шест месеци праксу, али циљ јесте да послодавац за тих шест месеци препозна у њему будућег радника, да га обучи за то. Дакле нема никакве трошкове и на крају тих шест месеци да задржи тог младог човека на радном месту ‒ истиче Жалац.

Четворо младих Алексинчана се осмелило да уплови у предузетничке воде и покренуло сопствени посао у неколико делатности. Драган Стојновић из Нозрине је отворио вулканизерску радњу, Аница Лазић добијен грант је уложила у салон за масажу. Тамара Матић свој хоби је преточила у фирму која се бави гравирањем и израдом предмета на ЦНЦ машинама и Илија Ранђеловић се определио за покретање сопствене дестилерије за производњу џина и домаћих ракија оплемењних биљем са околних планина. Појединачни грантови износили су од пет до седам хиљада евра.

Двадесетдвогодишњи Драган који је вештине вулканизера стицао кроз школску праксу и рад код приватника каже да су му добијена средства помогла да започне посао.

‒ Сваки почетак је тежак, тако да и било каква помоћ, и морална и финансијска, много значи. Што се тиче добијеног гранта утрошио сам у машине које су ми биле потребне за рад. Већи део машина сам ја купио сам пре самог пројекта, али уз помоћ пројекта купио сам још две машине које су ми биле јако потребне за сам рад, да би квалитет самих услуга био бољи. Купио сам професионални компресор и платформну дизалицу тако да је сада много лакше радити – каже Драган.

Округлом столу присуствовали су председник општине Алексинац Далибор Радичевић и амбасадор Републике Аустрије у Београду, Николаус Лутероти. Радичевић је истакао успешну сарадњу са Каритасом, док је аустријски амбасадор поручио да је Србија на добром путу и да млади предузетници верују у себе.

Он је још казао да је Србија важан партнер за Аустрију и да је њен интерес да Србија буде просперитетна, да је што пре види као чланицу Европске Уније. Овај аустријски дипломата пре тога је обишао предузетичку вулканизерску радњу насталу уз помоћ додељених средстава и конфекцију у Житковцу у којој уз финансијску помоћ Пројекта стиче неопходне вештине једна незапослена млада особа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + nine =