Смиље и лаванда за лепши град

Служба Зеленила Јавног комуналног предузећа „Комуналне услуге” увелико користи ово лепо време, па је почела јесењу садњу и обнову садница, пре свега у самом граду у Алексинцу.

Према плану у овом Предузећу, ове године ће посадити више од 1.500 садница цвећа, пре свега љубичица, лаванде и смиља. Посадиће и преко 200 комада разних врста туја и шибљастог, односно жбунастог биља. У овом првом кругу посадиће педесетак стабала листопадних и четинарских дрвећа.

Како каже први човек овог предузећа Далибор Мрковић, потрудиће се да обнове оно што је прошле године засађено.

− Тамо где су се стабла осушила, где се нису ни примила, или је услед деловања неких којима се можда баш то и не свиђа дошло до оштећења стабала засадићемо нова. Са том акцијом смо већ кренули крајем прошле недеље, у четвртак и петак смо већ засадили љубичице у кружном току у булевару „Проте Стевана Димитријевића”. Затим, на мосту на Моравици смо поставили саксије са љубичицама којима је сада време за постављање − појашњава Марковић.

Како радови одмичу, у току ове недеље ће заменити сасушена стабла у пешачкој зони, а потпуно ново зеленило ће поставити у делу улице Дракчета Миловановића, од Шумске секције па до Дома здравља. Такође ће око Зелене пијаце обновити, поставити и уредити три острва која су издигнута у односу на тротоар.

− Трудићемо се да до краја године средимо и две локације у Житковцу. То је једна мала зелена површина чим се пређе мост код Житковачке баре и зелена површина непосредно код аутобуског стајалишта, односно Тржног центра у Житковцу. На свим овим локацијама ћемо обновити или поставити ново зеленило и трудићемо се да што више таквих, зелених оаза, створимо у Алексинцу и околини, а наш задатак, односно задатак свих нас заједно да се потрудимо да то што урадимо, што посадимо, да их сви заједно одржавамо и сви заједно очувамо − додаје Марковић.

Иначе, укупна вредност радова са зеленилом је око 400-450.000 динара и финансирају се из редовних средстава овог Предузећа. 

3 коментара

  1. Je l’ se vi šegačite sa narodom sa tim “zelenilom”? Svake godine sadite jalove sadnice koje ne umete ni da zalevate, a onda optužite fantomske vandale, sadite nekakve cvetiće a posekli ste višedecenijski drvored, demolirali savršeno funkcionalnu fontanu i napravili parking od sadašnje nazovi fontane, stavili kamene sarkofage crne boje da simuliraju klupe i žardinjere – i to nazivate nekakvom oazom?

    Sve je to što pokušavate da napravite već bilo tu, vi ste ga uništili i sad ko mala deca igrate se baštovanstva iz godine u godinu sa našim parama. Kome bre igrate tu predstavu?

  2. Sve ok, ali bih molio “zelenilo” da se potrudi i postavi one “čunjeve” i kako se već zovu, protiv parkiranja. Evo recimo ovde u samom centru praktično, u Sportskoj ulici, redovno se automobili nepropisno parkiraju i gaze i uništavaju nam zelenu površinu. Jeste daleko bolje nego što je bilo, što se tiče parkiranja, ali još uvek ima balabana koji misle da zakon za njih ne važi. Dođe mi da ih pratim autom jednog dana do njihove kuće i da uđem autom u njihovo dvorište da vidimo kako će da se osećaju. Tako da eto, molim zelenilo da to sredi, hvala.

  3. Smilje nije ukrasna biljka i traži specifične uslove za rast. Kao izrazito lekovita biljka iz koje se izdvaja vrlo kvalitetno eterično ulje baš me interesuje posle koliko će ista biljka biti počupana.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + eleven =