Без обзира на закон, дечија седишта остају

Недавно је обављена и петнаеста подела бесплатних ауто-седишта за сву децу која су рођена на територији општине Алексинац. Овог пута додељено је око 50 ауто-седишта за најмлађе. Извор финансирања био је од наплаћених саобраћајних казни, односно 30 одсто тог новца одлазило је локалним самоуправама. Из тих извора обезбеђивала су се средства за акције које је спроводио општински Савет за безбедност саобраћаја. Међу њима је била и ова која се односи на уручивање дечијих седишта родитељима који су у тој години добили принову.

Нова законска решења убудуће предвиђају централизацију прикупљања средстава, односно сав новац ће бити уплаћиван на републичком нивоу, а затим ће локални савети да конкуришу пројектима. Постоји бојазност да поједине акције које су значајне за алексиначку средину не буду финансиране овим путем. Што се тиче доделе бесплатних седишта, као једне од мера локалне популационе политике, она сигурно остаје у програму Савета и наредних година, па макар се финансирала и из општинског буџета.

То је у изјави за наш медиј потврдио и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је предлагач и одговоран за општинску касу.

‒ Са новим законом су измењена правила игре, да тако кажемо. У овом делу се неће ништа мењати. Ми ћемо само за та средства морати да конкуришемо и да аплицирамо, а у сваком случају, пошто је акција већ постала традиционална и уколико не добијемо довољно средстава, финансираћемо из нашег локалног буџета. Деца су нешто што стварно требамо сачувати и заштитити и мислим да акцију не треба никако прекидати, него само наћи начин да исфинансирамо ‒ категоричан је први човек општине Алексинац.

Ускоро се очекује расписивање новог јавног позива за доделу бесплатних дечијих ауто-седишта намењених деци која су се родила ове године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =