Савиндан прослављен скромно у оквиру колектива

Савиндан – школска слава и слава просветара данас се обележава и у алексиначким основним и средњим школама. Пригодни програми који су припремљени у част просветитеља Светога Саве били су прилагођени епидемијским мерама, па су свечане академије трајале знатно краће и уз присуство мањег броја људи него ранијих година.

У свечаној сали Основне школе „Вожд Карађорђе” у Алексинцу одржан је један такав програм у коме су учествовали наставници и ученици. Уз традиционално интонирање химне Светоме Сави уследило је и резање славског колача у присуству гостију, ученика и радника школе.

− Данас смо у мањем броју него иначе, али срећни што смо напокон заједно и срећни што се у благостању и здрављу подсетимо и свих колега који су у пензији, који данас нису са нама јер их чувамо од онога што нам се дешава. Желим свима да честитам славу, да будемо здрави и срећни и да нам школа ради у напредици – поручила је Маја Радоман Цветићанин, директорка Основне школе „Вожд Карађорђе”.

Ни у Алексиначкој гимназији није изостало традиционално сечење славског колача и пригодан програм у част једне од најзначајнијих личности српске историје.

Чином сечења колача отпочела је свечаност, а овогодишњи колачар Светланa Ђурђевић, професоркa историје, предала је колач Данијели Вељковић, директорки ове установе, која ће се наредне године наћи у тој улози.

− Имамо срећу да и ове године, као и прошле, у овим мало отежаним условима можемо скромно да прославимо школску славу и као школа похвалимо да смо ту бакљу просветитељства, знања и светлости коју нам је оставио Свети Сава поносно носили кроз ове две године које су итекако биле тешке за целу планету па и за нас. У тим околностима деца су показала висок степен одговорности, а професори висок степен ентузијазма. Када је таква атмосфера онда је и успех увек ту где му је и место – закључила је Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гимназије.

Обележавању школске славе у школским установама на нашем подручју присуствовали су и представници локалне самоуправе. Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је након посете основној школи у Трњану присуствовао и програму у Алексиначкој гиманзији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 3 =