Vinograd

Šansa za aleksinačko vinogorje

Pre desetak dana Uprava za agrarna plaćanja raspisala je javni poziv za investicije koje se odnose na preradu i marketing u sektoru proizvodnje vina. Rok za podnošenje prijava teče sve do 19. avgusta ove godine, tako da svi zainteresovani poljoprivrednici koji bi želeli da se bave proizvodnjom vinskog grožđa (ove subvencije se ne odnose na stono grožđe) mogu da se prijave za povraćaj sredstava. Pravo da se prijave na javni poziv imaju i vinarije koje su tokom prethodne godine u vinarski registar prijavile proizvodnju do 20.000 litara.

− Sa strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postoji jedna želja da se pomogne malim vinarima i vinogradarima kako bi se njihova proizvodnja na neki način povećala ili se nabavila oprema za proizvodnju ili podigli novi zasadi. U okviru ovog javnog poziva raspisana su praktično dva posebna poziva, jedan se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, a drugi je u vezi sa podsticajima u preradi i marketingu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru vina. Sve informacije se mogu naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, a jedan od osnovnih uslova je da svi koji žele da učestvuju na ovom konkursu, da dobiju subvencije i podsticaje u svojoj proizvodnji, budu članovi nekog od udruženja vinara i vinogradara − kaže Saša Paunović, sekretar regionalnog udruženja vinara „Tri Morave”, gde spada i područje Aleksinca. 

Inače, ono što je važno napomenuti je da se može konkurisati samo u slučaju da je zemlja koja je predviđena za podizanje vinograda potpuno u vlasništvu onoga ko podnosi zahtev, odnosno ne može na zakupljenom zemljištu. Jedan od uslova konkursa je i da poljoprivredni proizvođač ili vinarija imaju upis u Vinogradarski registar i to je nešto što je takođe neophodno.

Svi koji žele da učestvuju u ovim konkursima i eventualno dobiju subvencije, mogu da se jave Udruženju vinara „Tri morave” na broj 065/370-00-99 i da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa konkursima, subvencijama i učlanjenjem u udruženje.

 

Jedan komentar

 1. Odličan podsticaj za male vinogradare i treba ih organizovati na teritoriji opštine Aleksinac i pravovremeno ih informisati o ovakvim projektima.
  Poslednjih godina uprkos finansijskim teškoćama i nerentabilnosti poljoprivredne
  proizvodnje u kraju na jugu opštine Aleksinac podignuto je desetak zasada vinograda i to
  od strane mlađih ljudi 30-ih do 40-ih godina.
  Pojasniti potrebu da proizvođači grožđa radi konkurisanja mora da budu članovi udruženja, a nema adrese sedišta istog već samo mobilni telefon.
  Predlažem da predstavnici udruženja budu gosti nas aleksinačkih vinara i da dobijemo
  prave informacije i organizujemo i pokrenemo vinogradare aleksinačkog vinogorja.
  Najmanje njih dvadeset vrednih vinogradara ima zainteresovanih izTešice,Lužana,Dašnice,Grejača,Bankovca,V.Drenovca,Vrćenovice,Česte.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

five − 2 =