Vinograd

Шанса за алексиначко виногорје

Пре десетак дана Управа за аграрна плаћања расписала је јавни позив за инвестиције које се односе на прераду и маркетинг у сектору производње вина. Рок за подношење пријава тече све до 19. августа ове године, тако да сви заинтересовани пољопривредници који би желели да се баве производњом винског грожђа (ове субвенције се не односе на стоно грожђе) могу да се пријаве за повраћај средстава. Право да се пријаве на јавни позив имају и винарије које су током претходне године у винарски регистар пријавиле производњу до 20.000 литара.

− Са стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде постоји једна жеља да се помогне малим винарима и виноградарима како би се њихова производња на неки начин повећала или се набавила опрема за производњу или подигли нови засади. У оквиру овог јавног позива расписана су практично два посебна позива, један се односи на подизање вишегодишњих производних засада винове лозе, а други је у вези са подстицајима у преради и маркетингу пољопривредних и прехрамбених производа у сектору вина. Све информације се могу наћи на сајту Управе за аграрна плаћања, а један од основних услова је да сви који желе да учествују на овом конкурсу, да добију субвенције и подстицаје у својој производњи, буду чланови неког од удружења винара и виноградара − каже Саша Пауновић, секретар регионалног удружења винара „Три Мораве”, где спада и подручје Алексинца. 

Иначе, оно што је важно напоменути је да се може конкурисати само у случају да је земља која је предвиђена за подизање винограда потпуно у власништву онога ко подноси захтев, односно не може на закупљеном земљишту. Један од услова конкурса је и да пољопривредни произвођач или винарија имају упис у Виноградарски регистар и то је нешто што је такође неопходно.

Сви који желе да учествују у овим конкурсима и евентуално добију субвенције, могу да се јаве Удружењу винара „Три мораве” на број 065/370-00-99 и да добију све потребне информације у вези са конкурсима, субвенцијама и учлањeњем у удружење.

 

Један коментар

 1. Одличан подстицај за мале виноградаре и треба их организовати на територији општине Алексинац и правовремено их информисати о оваквим пројектима.
  Последњих година упркос финансијским тешкоћама и нерентабилности пољопривредне
  производње у крају на југу општине Алексинац подигнуто је десетак засада винограда и то
  од стране млађих људи 30-их до 40-их година.
  Појаснити потребу да произвођачи грожђа ради конкурисања мора да буду чланови удружења, а нема адресе седишта истог већ само мобилни телефон.
  Предлажем да представници удружења буду гости нас алексиначких винара и да добијемо
  праве информације и организујемо и покренемо виноградаре алексиначког виногорја.
  Најмање њих двадесет вредних виноградара има заинтересованих изТешице,Лужана,Дашнице,Грејача,Банковца,В.Дреновца,Врћеновице,Честе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + two =