Minecraft

Ruska crkva u Minecraft –u

Kockasti svet igrice Minecraft pruža igračima velike mogućnosti da pokažu svoju kreativnost. Uz pomoć kockica (nalik LEGO kockama) može se napraviti kuća iz snova, čitav grad ili dizajnirati bilo koja građevina ili predeo. Za sve to, potrebna je samo mašta.

Da pored one zabavne, ova zanimljiva igrica ima i edukativnu stranu, pokazuje biblioteka „Vuk Karadžić” koja preko nagradnih konkursa pruža priliku učenicima osnovne škole da iskažu svoju arhitektonsku kreativnost kada su u pitanju kulturno-istorijski spomenici na teritoriji aleksinačke opštine. Tema konkursa raspisanog u novembru prošle godine bila je Crkva Svete Trojice u Gornjem Adrovcu.

Minecraft
Sava i Stefan sa mentorom Milošem Petrovićem

Da su od „kompjuterskih građevinara” stigli zanimljivi i kvalitetni radovi pokazuje i to da je žiri odlučio da dodeli dve prve ravnopravne nagrade. Ovogodišnji laureati su Stefan Milićević i Sava Stefanović sa mentorom Milošem Petrovićem iz OŠ „Vuk Karadžić” iz Žitkovca i Stefan Cvetković i Mladen Jovanović i njihov mentor Dobrica Ranđelović iz OŠ „Stojan Živković Stole” iz Trnjana.
Žitkovački tandem Sava i Stefan je i prošle godine osvojio prvo mesto kada je tema konkursa bila Crkva u Deligradu.

‒ To prvo mesto od prošle godine bilo nam je dodatni motiv, ali i obaveza da na ovom konkursu budemo još bolji. Iskren da budem, prvu nagradi koju ove godine delimo sa vršnjacima iz Trnjana smo i priželjkivali – kaže Sava Stefanović, učenik VIII/3 razreda žitkovačke osmoletke i napominje da im je za ovaj rad bilo potrebno 26 sati plus vreme za obilazak crkve u Gornjem Adrovcu i fotografisanje objekta i ambijenta. 

Minecraft

Godinu dana mlađi Stefan Milićević (VII/3) ističe da vole ovu igricu jer im pruža velike mogućnosti da iskažu kreativnost.

‒ Za ovu igricu najvažnija je ideja. Kada se dogovorimo i uobličimo scenario, krećemo u realizaciju koristeći razne oblike – objašnjava Stefan koji će i naredne godine učestvovati na konkursu biblioteke, ali tada sa svojim mlađim bratom, s obzirom da Sava iduće jeseni postaje srednjoškolac. 

Po odluci žirija, drugo mesto ravnopravno su podelili Miloš Stevanović (OŠ „Ljupče Nikolić”) i Uroš Branković (OŠ „Sveti Sava” Subotinac), a treće Milan Božilović i Danilo Dimić (OŠ „Ljupče Nikolić”) i Jana Veličković (OŠ „Sreten Mladenović Mika” Niš).

Foto sa naslovne: fejbuk strana Biblioteke „Vuk Karadžić” 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − 5 =