Одржана осма манифестција „Вече вина и љубави”

Познати алексиначки угоститељски објекат „Српска кафана” синоћ је био место окупљања стотинак поштовалаца вина и празника винара „Светог Трифуна” на традиционалној манифестацији „Вече вина и љубави”. Овај скуп осми пут организовали су Удружење „Јагода” из Гредетина и Радио Алексинац уз помоћ Винарије „Тодоровић” из Липовца код Ражња и Подрума „Џервин” из Књажевца.

Miroslav Cvetković Гости из Књажевца присутне су послужили белим вином „Дубравка”, затим су дегустирани розе „Романса” и црвено вино „Деспот”. Представник ове фирме Мирослав Цветковић истакао је квалитет који поседују вина из „Џервина”, као и богату винарску традицију подрума, уз напомену да су због тога вина овог произвођача добитници значајних награда.

Aleksandar Todorović Вина из Липовца представио је млађани Александар Тодоровић који је истакао пословну политику винарије да вина буду направљена од природне сировине добијене у сопственим засадима. Из овог подрума презентовано је бело вино „Чаролија”, затим Розе припремљен од прокупца и црвено вино „Ибис”. Ова вина су све препознатљивија и ван локалних оквира и добитници одређених признања.

‒ Манифестација има за циљ да промовише културу вина и да подстиче развој виноградарства у овом делу Србије. Некад је алексиначко виногорје било познато, а сада су ретки засади на овим просторима – каже Нинослав Миљковић из Удружења ‘Јагода’ уз напомену да би било добро да се и у алексиначком крају појави нека породична винарија која би се бавила производњом вина.

По оцени нашег саговорника за сада таквог наговештаја нема.

Vlasta i Dače
У културном делу програма учествовали су Власта Н. Ценић и Данијела Стојановић, професори српског језика и књижевности из Дољевца 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × two =