Razvoj opštine Ražanj do 2027. – Ekologija i poljoprivreda su prioritet

Nacrt Plana razvoja opštine Ražanj do 2027. godine je na javnoj raspravi. Ovaj dokument je objavljen na zvaničnom sajtu Opštine Ražanj i svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu svoje predloge i primedbe da dostave do 10. aprila. Prema rečima pomoćnika predsednika opštine Ražanj Dragiše Todorovića Plan razvoja prati već usvojenu Strategiju razvoja do 2023. godine, samo što detaljnije određuje aktivnosti i njene nosioce, finansijski deo i precizira rok realizacije.

Todorović je objasnio da je zadržan koncept održivog razvoja, u smislu da se bazira na tri osnovna stuba, zaštita životne sredine, ekonomski razvoj i društveni razvoj.

Dragiša Todorović
 Dragiša Todorović (fotografija iz arhive)

‒ Mi smo se u ekonomskom delu najviše zadržali na razvoju poljoprivrede, a u delu vezanom za zaštitu životne sredine tu imamo veliki broj projekata, pre svega vezano za vodosnabdevanje, uređenje otpadnih voda i kanalizacioni sistem. Dosta smo obratili pažnju na regulisanje čvrstog otpada, njegovog sakupljanja i dalju distribuciju, upotrebu naprednih tehnologija i njihove primene u budućem reciklažnom centaru. Sve su to vrlo precizno definisani zadaci sa tačno određenim rokovima i na osnovu toga praktično imamo i tačno zadužene ljude za pojedine oblasti. Kada je u pitanju ekonomija tu smo praktično išli dotle, da smo obišli one radne organizacije za koje smatramo da mogu da budu nosioci ekonomskog razvoja i sa njima smo vrlo precizno razgovarali o njihovim planovima razvoja, o projektima koje imaju nameru da realizuju ‒ kaže Todorović.

Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković je u uvodnom pismu napomenuo da je formirao tri komisije koje su detaljno razradile oblasti zaštite životne sredine, ekonomski razvoj na principima održivosti i društvene institucije u kojima participiraju zadovoljni građani, utvrdile prioritetne ciljeve sa konkretnim projektima koje treba realizovati u narednom sedmogodišnjem periodu.

Ražanj

„Iako smo u pogledu rezultata na ekološkom planu iznad većine opština u Republici Srbiji, moramo nastaviti dalje istim tempom. Predviđeni su projekti za obezbeđenje zdrave pijaće vode za većinu žitelja opštine kao i prečišćavanje otpadnih voda da bi naše reke i potoci bili ponovo čisti kao pre pedeset i više godina. Planom prikupljanja komunalnog otpada iz svih mesnih zajednica za naredni planski period trudićemo se da održimo naše ulice čistim, regionalne i opštinske puteve i čitav prostor opštine da bude bez nasumice rasturenog otpada. Tu mislim i na čišćenje vodotokova i priobalja reka.” − napisao je predsednik Stojković u obraćanju građanima.

Obrazlažući u pisanom obraćanju detalje Nacrta Plana razvoja opštine Ražanj do 2027. godine predsednik Stojković je i poljoprivredu stavio u prioritete.

Dobrica Stojković (fotografija iz arhive).

„Kako je poljoprivreda pretežna delatnost naših građana, posebno smo obratili pažnju na zemljoradničke zadruge kao partnere i sagledali njihove planove razvoja. Probleme usitnjenih obradivih površina pokušaćemo u narednom planskom periodu da rešimo putem ograničene komasacije, za koje se proceni da su pogodne za takve zahvate. Zemlja je najveće bogatstvo bez koje nema proizvodnje biomase, a to znači da nema ni hrane i zbog toga se mora pratiti kvalitet iste u cilju očuvanja organskog sastava i sprečavanja zagađenja pesticidima i prekomernom upotrebom veštačkih đubriva. U prethodnom periodu vršena su značajna ispitivanja kvaliteta u saradnji sa Institutom iz Čačka i PSSS Niš, što će se i dalje nastaviti. Naša poljoprivredna zemljišta su očuvana uz blaga zakišeljenja u pojedinim reonima.” − stoji na kraju uvodnog obraćanja prvog čoveka ražanjske opštine.

Naslovna fotografija preuzeta sa Fejsbuk stranice Opštine Ražanj.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fifteen + 9 =