Развој општине Ражањ до 2027. – Екологија и пољопривреда су приоритет

Нацрт Плана развоја општине Ражањ до 2027. године је на јавној расправи. Овај документ је објављен на званичном сајту Општине Ражањ и сви заинтересовани појединци и организације могу своје предлоге и примедбе да доставе до 10. априла. Према речима помоћника председника општине Ражањ Драгише Тодоровића План развоја прати већ усвојену Стратегију развоја до 2023. године, само што детаљније одређује активности и њене носиоце, финансијски део и прецизира рок реализације.

Тодоровић је објаснио да је задржан концепт одрживог развоја, у смислу да се базира на три основна стуба, заштита животне средине, економски развој и друштвени развој.

Dragiša Todorović
 Драгиша Тодоровић (фотографија из архиве)

‒ Ми смо се у економском делу највише задржали на развоју пољопривреде, а у делу везаном за заштиту животне средине ту имамо велики број пројеката, пре свега везано за водоснабдевање, уређење отпадних вода и канализациони систем. Доста смо обратили пажњу на регулисање чврстог отпада, његовог сакупљања и даљу дистрибуцију, употребу напредних технологија и њихове примене у будућем рециклажном центару. Све су то врло прецизно дефинисани задаци са тачно одређеним роковима и на основу тога практично имамо и тачно задужене људе за поједине области. Када је у питању економија ту смо практично ишли дотле, да смо обишли оне радне организације за које сматрамо да могу да буду носиоци економског развоја и са њима смо врло прецизно разговарали о њиховим плановима развоја, о пројектима које имају намеру да реализују ‒ каже Тодоровић.

Председник општине Ражањ Добрица Стојковић је у уводном писму напоменуо да је формирао три комисије које су детаљно разрадиле области заштите животне средине, економски развој на принципима одрживости и друштвене институције у којима партиципирају задовољни грађани, утврдиле приоритетне циљеве са конкретним пројектима које треба реализовати у наредном седмогодишњем периоду.

Ražanj

„Иако смо у погледу резултата на еколошком плану изнад већине општина у Републици Србији, морамо наставити даље истим темпом. Предвиђени су пројекти за обезбеђење здраве пијаће воде за већину житеља општине као и пречишћавање отпадних вода да би наше реке и потоци били поново чисти као пре педесет и више година. Планом прикупљања комуналног отпада из свих месних заједница за наредни плански период трудићемо се да одржимо наше улице чистим, регионалне и општинске путеве и читав простор општине да буде без насумице растуреног отпада. Ту мислим и на чишћење водотокова и приобаља река.” − написао је председник Стојковић у обраћању грађанима.

Образлажући у писаном обраћању детаље Нацрта Плана развоја општине Ражањ до 2027. године председник Стојковић је и пољопривреду ставио у приоритете.

Добрица Стојковић (фотографија из архиве).

„Како је пољопривреда претежна делатност наших грађана, посебно смо обратили пажњу на земљорадничке задруге као партнере и сагледали њихове планове развоја. Проблеме уситњених обрадивих површина покушаћемо у наредном планском периоду да решимо путем ограничене комасације, за које се процени да су погодне за такве захвате. Земља је највеће богатство без које нема производње биомасе, а то значи да нема ни хране и због тога се мора пратити квалитет исте у циљу очувања органског састава и спречавања загађења пестицидима и прекомерном употребом вештачких ђубрива. У претходном периоду вршена су значајна испитивања квалитета у сарадњи са Институтом из Чачка и ПССС Ниш, што ће се и даље наставити. Наша пољопривредна земљишта су очувана уз блага закишељења у појединим реонима.” − стоји на крају уводног обраћања првог човека ражањске општине.

Насловна фотографија преузета са Фејсбук странице Општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 11 =