Ражањ: Тамо где човек брине о средини и птицама је угодно

Општина Ражањ је од многих препозната као подручје које води рачуна о животној средини и комуналној хигијени. Тај еколошки приступ је препознат како од локалног становништва, тако и од посетилаца овог места смештеног на живописним брежуљцима непосредно поред магистрале Београд – Ниш.

Овог пролећа и птице су осетиле сву добробит резултата деценијске борбе Ражањаца да свој животни простор учине здравим и чистим. Неколико њих је своје станиште из уређених паркова и негованог дрвећа проширило и на стуб који је намењен за качење каблова. На врху стуба је гугутка положила јаја, а у отвор при дну стуба уселио се врабац. Ово није само захвалност људима овог места што чувају животну средину, већ и признање да су они добре особе. Да није тако, ове се птице не би настаниле на овом стубу и боравиле са толиким поверењем да им овдашњи човек неће учинити ништа лоше.

Наравно, та љубав је обострана. Гугутање ове птице из породице голубова је мелем и за пролазнике и оне који се нађу у центру Ражња. Као већина голупчарки и гугутке имају врло скромно и шлампаво грађена гнезда од само неколико сламки и гранчица. У гнезду је најчешће једно до два јајета, а млади се излежу након 13 или 14 дана. Гугутке се легу више пута заредом, јер имају велике губитке јаја и младих, а разлог губитка су мачке, свраке, шојке, веверице.

Када се ти подаци имају у виду остаје једино да се надамо да ће ова гугутка на фотографији, коју је уснимила в.д. директорка ТО Ражањ Милена Јанковић, имати среће и овој средини подарити младунчад и тако обогатити Ражањ у коме живе племенити људи пуни разумевања за природу и животињски свет.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 + four =