Raspodela novca medijima: Treba više, ali i za bolji rad

Građane opštine Aleksinac u ovoj godini informisaće desetak medija čiji se projekti sufinansiraju iz opštinskog budžeta, kao i nekoliko portala koji nisu registrovani kao mediji pa i nisu imali mogućnost da apliciraju za javna sredstva. Oni će ih informisati o temama koje su predviđene u podnetim projektima, a što se tiče svakodnevnog informisanja o događajima u našoj opštini oni će biti praćeni zavisno od uređivačke politike i kapaciteta sa kojima raspolažu informativne kuće.

I ovog puta kao nosioci tog informisanja prepoznate su televizije i dve aleksinačke medijske kuće uz podršku i trećeg emitera na području naše opštine. Komisija je predložila, a lokalna samouprava podržala da televizija Belami za svoj projekat dobije 960.000, aleksinački TV Bosforus 800.000 i niška Zona Plus 700.000 dinara. Kada su u pitanju radio emiteri, poverenje komisije je dobio Radio Aleksinac čiji je projekat sufinansiran sa 930.000 dinara. Ova radio stanica koja ima redovan informativni program je u vlasništvu preduzeća „Agro-press” d.o.o. Gredetin i u punom obimu funkcioniše od 2009. godine. Ova informativna kuća izdaje i regionalni štampani mesečnik Novosti juga koji će javnim sredstvima biti sufinansiran sa 380.000 dinara.

Što se tiče radio emitera, sa 100.000 dinara podržan je i projekat Radio Bosforusa, koji je u vlasništvu aleksinačkog Maj medija. Drugo informativno preduzeće koje svakodnevno objavljuje lokalne informacije „Al pres” d.o.o. Aleksinac je svojim internet medijem „alpress.rs” zadobio poverenje komisije i za projekat ovog portala opredeljeno je 900.000 dinara. „Al presˮ je i vlasnik mesečnih lokalnih novina Al novina kojima je dodeljeno 840.000 dinara. Sufinansirajuća sredstva za projekte su dobili još i Narodne novine iz Niša (290.000) i Centar za zdravlje, lepotu i tradiciju „Med” iz Niške banje (100.000 dinara).

Ninoslav Miljković, dugogodišnji novinar i urednik više aleksinačkih medija, kaže da je dobro što su se komisija i lokalna samouprava odlučile da od šest miliona dinara aleksinačkim informativnim kućama dodele 3.950.000 dinara. On kaže da razume probleme sa kojima se Opština Aleksinac suočava kada je u pitanju svakodnevno informisanje, jer projektno informisanje ne obavezuje učesnike na konkursu da prate sve značajne teme od javnog interesa za građane opštine i njene napore da poboljša svoje prisustvo kod TV emitera, ali smatra da godišnje dodeljivanje subvencionisanih javnih sredstava ne rešava u potpunosti problem.

− Niške TV kuće nemaju dopisnike iz Aleksinca, pa realno nisu u mogućnosti da kvalitetno prate dešavanja na području naše opštine. Verovatno su tu u pitanju kadrovski, a i finansijski problemi, jer očito da im se ne isplati takvo angažovanje za dobijena sredstva. S druge strane, razumljivo je što lokalna samouprava traži prvo rezultate, pa bi onda i verovatno povećala izdvajanja za javno informisanje. Treća televizija i jedina aleksinačka, i pored toga što ima velike emiterske kapacitete, emituje program preko dva najzastupljenija kablovska operatera, godinama ne jača informativnu redakciju i nema ustaljeni informativni program. Verovatno su i u ovom slučaju slična razmišljanja na relaciji emiter–opština − kaže ovaj aleksinački novinar.

Naš sagovornik, komentarišući visinu izdvajanja javnih sredstava za informisanje, podseća da se u vreme postojanja Javnog preduzeća „Reč radnika” iz budžeta izdvajalo oko 20 miliona dinara. Miljković još i kaže da u medijima gde su urednici on i koleginica Jelena Radovanović radi i sarađuje od 13 do 20 osoba, bilo da su u radnom odnosu ili honorarno angažovani. Kada se uzmu njihove plate i honorari, kao i druge tekuće obaveze, onda se može sagledati pravi odnos dobijenih i potrebnih sredstava za stabilno funkcionisanje informativnih kuća „Agro-press” i „Al pres” , odnosno isplatljivost njihove proizvodnje informativnih i drugih sadržaja.

Po mišljenju našeg sagovornika, koji je i urednik ovog portala, lokalna samouprava i tri aleksinačke medijske kuće treba da rade na unapređenju lokalnog informativnog programa što je u interesu građana i uopšte lokalne zajednice.

‒ Sada imamo da redovno dnevna dešavanja kroz svoje sadržaje prate samo dve medijske kuće sa sličnom uređivačkom politikom, a ostali se uključuju periodično i samo kod odabranih događaja. To nije dobro, bez obzira koliko oni to profesionalno radili – kaže Miljković, uz ogradu da i mnogo većim sredinama nije lako da nađu adekvatne kadrove i organizuju redakcije, a znak pitanja je koliko i vlasnici žele da investiraju u nešto što je uvek na početku procesa nepoznanica.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

seven − five =