Gornji Adrovac

Rajevskom ima ko da piše

Deveti književni susreti „Rajevskom u čast” održani su juče u porti crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, na mestu gde je u Srpsko-turskom ratu 1876. poginuo ruski dobrovoljac, pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski. U organizaciji ovdašnjeg Književnog kluba „Velimir Rajić”, 42 pesnika iz svih krajeva Srbije kazivalo je stihove svojih rodoljubivih, duhovnih, ljubavnih, kao i pesama posvećenih liku i delu Nikolaja Rajevskog.

Rajevskom u čast
U Gornji Adrovac doputovalo je i dvoje pesnika iz novosadskog književnog kluba. Jedan od njih Milen Šelmić, koji se pored poezije bavi i književnom kritikom, kaže da ovakav skup zavređuje pažnju i da je celokupna organizacija nadmašila njegova očekivanja.
Prvi put smo ovde i mogu reći da manifestacija izgleda mnogo bolje nego što smo očekivali. Pošto u Novom Sadu organizujem slične događaje i imam iskustva u tome, mogu reći da je ovaj književni skup na veoma visokom nivou i smatram da bi lokalna samouprava trebalo intenzivnije da se uključi. Mislim da ljudi dovoljno ne znaju o ovoj manifestaciji, ne samo u Srbiji… Verujem da bi došli mnogi dobri pesnici i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih susednih zemalja.

Književni susret u Gornjem Adrovcu
Među onima koji prvi put učestvuju na manifestaciji našao se i mladi pesnik iz Rekovca, Lazar Petrović, kome je osim prilike da javnosti predstavi svoje stihove, ovo bila i šansa za razmenu iskustva sa starijim kolegama.
Od nedavno sam u ovim vodama, tako da je ovo druga manifestacija ovakvog tipa kojoj prisustvujem. Ambijent je jako prijatan, okupilo se dosta izuzetnih pesnika, a i sama organizacija je veoma dobra – poručio je jedan od najmlađih učesnika manifestacije.

Predsednik Udruženja pesnika Srbije „Poezija SRB” iz Kruševca Ljubodrag Obradović, čest je gost književnih susreta „Rajevskom u čast” i kako kaže do sada nije propustio nijednu manifestaciju.
Ovo je jedna od manifestacija u Srbiji koja po meni ima određenu težinu, jer ovde dovodi uvek druge pesnike, nove, mlade talente širom naše zemlje. Veoma je dobro osmišljena i nije prenatrpana nekim velikim pričama, sve što se kaže je na svom mestu. Dobro je i što je izbor poezije širok, može se govoriti istorijska, ljubavna ili misaona pesma – kazao je Obradović.

I ove godine, svaki učesnik je po jednu svoju ili knjigu po izboru poklonio bibliotečkom fondu crkve, koji je formiran pre nekoliko godina.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 8 =