„Čitalići” na braniku srpskog jezika

Biblioteka „Vuk Karadžić” bila je domaćin šestog „Foruma čitalića” koji je od petka do nedelje održan u Lipovcu. Pored okružnih koordinatora i saradnika na ovom projektu, Forumu su kao predavači prisustvovali i profesor doktor Goran Maksimović, profesor doktor Nedeljko Bogdanović, Vlasta Cenić, Violeta Jović i Aleksandar Stanković.

Maja Radoman Cvetićanin i Goran Makimović
foto: Bane Veljković

Profesor doktor Goran Maksimović je održao predavanje o ‘Srpskom rječniku’ Vuka Stefanovića Karadžića koji je po mišljenju stručnjaka najznačajnija srpska knjiga, nešto odakle počinje srpska kultura – kaže autor projekta, Maja Radoman Cvetićanin i ističe da će naredne aktivnosti „Čitalića” biti vezane za predstojeći jubilej – 200 godina od objavljivanja „Srpskog rječnika” .

Čitalići
foto: B.V.

Profesor doktor Nedeljko Bogdanović je učesnike Foruma upoznao sa lepotom narodnog govora koji, kao i iskonske slovenske i srpske reči, pod uticajem engleskog i drugih jezika, sve ređe koristimo pa čak i zaboravljamo.
„Čitaliće” su kao potpuno zaokružen, jasan i dobro osmišljen projekat prepoznali i profesori širom Srbije koji vole knjigu, koji žele deci da vrate knjigu a čitalaštvu mesto koje mu pripada.
Projekat se realizuje u oko 60 škola u Srbiji, a u njega su uključeni i saradnici iz dijaspore.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =