Publikacija o ličnostima koji su stranci po rođenju, a Srbi po opredeljenju

Posetioci sinoćne promocije knjiga „Spomenar večnim srpskim prijateljima”, autora Dragana M. Miloševića održanoj u biblioteci „Vuk Karadžić”, imali su priliku da saznaju nešto više o životu i radu 80 stranih državljana koji su svojim radom i delom doprineli afirmaciji Srbije.

Autor Milošević napominje da je jedan broj njih kod nas ostajao kraći period, neki su se brzo vratili, a ima i onih koji su ostajali do kraja života i Srbiju prihvatali kao svoju novu domovinu.

– Ima tu jedna rečenica koju ja posebno cenim, koja kažu da datira od vremena Rimljana, a koja kaže da je prijatelj najbolja imovina. I to pravilo otprilike nebrojano puta do današnjeg dana je potvrđeno i u praksi, bez obzira da li se radi o međunacionalnim odnosima, međudržavnim odnosima, o međuljudskim odnosima, svakodnevnim među komšijama, poslovnim partnerima, poznanicima – kazao je autor obraćajući se prisutnim ljubiteljima knjige.

Recenzent knjige Tomislav Kresović, publicista, objašnjava da je publikacija koncipirana da se na jednom mestu vrlo sažeto, vrlo jasno utemeljeno sa pitkim jezikom i jednim jasnim stilom opišu likovi koji su dali doprinos kulturi i državnosti Srbije u poslednja dva, tri veka.

– Knjiga je koncipirana tako što je azbučnim redom po zemljama i po nacijama svrstano 26 nacija i zemalja, 80 ličnosti izabranih po metodologiji gospodina Miloševića tako da odražavaju jedan senzibilitet različitih aktivnosti ljudi koji su imali snage da se angažuju na ovim prostorima Balkana među Srbima i da daju pun doprinos afirmaciji Srbije, srpske kulture i jezika – kaže Kresović uz napomenu da su oni stali u prve redove u borbi za oslobođenje od vremena srpsko-turskih ratova pa do ovih poslednjih aktivnosti u vezi sa NATO agresijom i zločinom prema Srbiji i srpskom narodu.

Ovaj publicista nas upozorava da su to ličnosti koje su na neki način u mnogo čemu u našoj kulturi, istoriografiji i pamćenju prilično zapostavljeni. Za njega to nije iznenađenje pošto mi znamo da zapostavimo i svoje, a kamoli one koje smatramo strancima.

– U ovom slučaju oni su samo stranci po rođenju, a u stvari su naši po onome što su u životu radili za nas – poručio je, pored ostalog, recenzent Kresović.

Knjiga „Spomenar večitih srpskih prijatelja” u izdanju Karić fondacije, obima oko 350 strana, uskoro će se naći na policama ovdašnje biblioteke.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

2 × 5 =