Публикација о личностима који су странци по рођењу, а Срби по опредељењу

Посетиоци синоћне промоције књига „Споменар вечним српским пријатељима”, аутора Драгана М. Милошевића одржаној у библиотеци „Вук Караџић”, имали су прилику да сазнају нешто више о животу и раду 80 страних држављана који су својим радом и делом допринели афирмацији Србије.

Аутор Милошевић напомиње да је један број њих код нас остајао краћи период, неки су се брзо вратили, а има и оних који су остајали до краја живота и Србију прихватали као своју нову домовину.

– Има ту једна реченица коју ја посебно ценим, која кажу да датира од времена Римљана, а која каже да је пријатељ најбоља имовина. И то правило отприлике небројано пута до данашњег дана је потврђено и у пракси, без обзира да ли се ради о међунационалним односима, међудржавним односима, о међуљудским односима, свакодневним међу комшијама, пословним партнерима, познаницима – казао је аутор обраћајући се присутним љубитељима књиге.

Рецензент књиге Томислав Кресовић, публициста, објашњава да је публикација конципирана да се на једном месту врло сажето, врло јасно утемељено са питким језиком и једним јасним стилом опишу ликови који су дали допринос култури и државности Србије у последња два, три века.

– Књига је конципирана тако што је азбучним редом по земљама и по нацијама сврстано 26 нација и земаља, 80 личности изабраних по методологији господина Милошевића тако да одражавају један сензибилитет различитих активности људи који су имали снаге да се ангажују на овим просторима Балкана међу Србима и да дају пун допринос афирмацији Србије, српске културе и језика – каже Кресовић уз напомену да су они стали у прве редове у борби за ослобођење од времена српско-турских ратова па до ових последњих активности у вези са НАТО агресијом и злочином према Србији и српском народу.

Овај публициста нас упозорава да су то личности које су на неки начин у много чему у нашој култури, историографији и памћењу прилично запостављени. За њега то није изненађење пошто ми знамо да запоставимо и своје, а камоли оне које сматрамо странцима.

– У овом случају они су само странци по рођењу, а у ствари су наши по ономе што су у животу радили за нас – поручио је, поред осталог, рецензент Кресовић.

Књига „Споменар вечитих српских пријатеља” у издању Карић фондације, обима око 350 страна, ускоро ће се наћи на полицама овдашње библиотеке.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 − four =