Vašar

Први пут без гужве у време вашара

Мирис пржених крофница и шећерне вуне, гласна музика са рингишпила на старој аутобуској станици и тискање народа измећу тезги у улици поред Моравице, све је то оно што недостаје у ова три дана.

Иако је одржаван на разним локацијама деценијама уназад, тродневни Петровдански вашар ове године није окупио мештане наше општине на једном месту. Из добро познатих разлога од недеље се нису окупљале вашарџије и није се погађало око цена разне понуђене робе која се са временом мења. Некада су то били претежно мануфактурни производи, а сада се поред увезене гардеробе у понуди може наћи и бела техника, али већином половна.

Иако је ово Петровдански вашар, јер почиње 12. јула, на Петровдан, увек се стицао утисак да последњег, трећег дана има највише народа. Разлог томе је највероватније јек жетве средином јула, а у народу се верује није грех жети на Петровдан иако је црвено слово, али зато трећег дана не треба ништа радити јер се 14. јула падају Свети Врачи, односно Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан. За њих се верује да су од Бога добили дар да лече људе, а како су га добили бесплатно, они људима нису наплаћивали лечење, због чега се каже да су били и бесребреници, што нажалост не бисмо могли рећи за све њихове данашње следбенике.

Petrovdan
Петровдан у Алексинцу 1936. године, фото: фејсбук страница Алексинац вечити град 

Додуше, ретко које године вашарџије није растерало послеподневно невреме, али киша тада није сметала младима да се састају за време вашара. Дуго су вашари и сабори били једина места на којима су наводаџије заказивале „гледање” илити упознавање паровима који ће се најесен узети, уколико се породице договоре око мираза. Међутим, било је и оних који су се упознавали на своју руку, па је тако важило за Петровдански вашар, први дан „гледање”, други „договарање”, а трећи „бегање”.
Поред већ устаљене гужве, гурања и сусрета са познаницима на вашаришту, многима у ова три дана недостаје и манифестација „На Морави воденица стара” која је одржавана преко пола века за време Петровданског вашара.

Petrovdan

Тренутна ситуација са коронавирусом изнедрила је нека нова правила, али сви се надамо да ћемо се од наредне године поново тискати у гужви и пазити да нам неко не стане на прсте док у заносу посматрамо вашарску понуду и ишчекујемо програм „Воденице”.

Ulica iza stadiona - Naslovna
Ове године без Петровданског окупљања крај Моравице

Насловна фотографија: Из архиве, Петровдан прошле године

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 16 =