Rašić

У алексиначкој улици одрастала тројица српских великана

За многе Алексинчане најзначајнија и најпознатија улица у граду је пешачка зона. И за локалне власти, садашње или бивше, тај простор је најбитнији. За грађане, јер је она најуређенија, ту шетају испијају кафе, тргују, разговарају, друже се… За власт, јер је она највидљивији део града, сви су планирали њено сређивање и радили на томе. Садашња је сматрала да је прави тренутак да је поплоча, реконструише и да јој ново рухо. И тако је урадила.

А да ли би још нека улица, да је наш однос према наслеђу и људима који су допринели националном просперитету другачији, била позната, одговор је дао професор историје Зоран Стевановић, говорећи на недавној промоцији књиге „Знаменити Срби из Алексинца”, ауторке Јелене Радовановић.

– Алексинац је јединствен по томе што само у једној улици постоје куће тројице великана у којима су они живели и одрастали. То је улица данас 13. октобра, а носила је назив пре тога Улица генерала Рашића. То је прави назив. Наравно име је носила по човеку који је ту рођен и ту је живео и чија је мајка ту умрла у тешким мукама 1917. године у време највећих страдања за време Топличког устанка. Ту је и кућа, на почетку улице, Борислава Стевановића нашег академика психолога, а одмах иза куће генерала Рашића једна до друге је кућа Косте Стојановића, дугогодишњег министра научника и политичара. Она је можда најбоље од свих очувана јер је грађена пред Први светски рат. Наследио је његов сестрић академик Павле Савић, а његова ћерка је продала садашњим власницима – објашњава Стевановић. 

Promocija knjige Znameniti
Са промоције књиге “Знаменити Срби из Алексинца”

Он препоручује да уколико би некад било прилике да се једна од тих кућа претвори у завичајно одељење које би било посвећено управо овим великанима сигурно да би она (кућа Косте Стојановића) била на првом месту најпогоднија и најподеснија.

Можда је право време да почнемо да радимо на стварање још једне улице која би била интересанта како нама, тако и људима са стране. Скоро сваки град и градић има своје шеталиште, и она мање или више личе једна на друге, а овакву улицу великана ретко које место у унутрашњости Србије има.

Више о поменутим и осталим великанима прочитајте у тексту: Алексинчани који су задужили Србију

Историчар Зоран Стевановић вечерас у 19 часова у дворишту Завичајног музеја представља своју нову књигу „Манастир Светог Стефана у Липовцу од 1399 до 2019”.

На насловној фотографији: Кућа генерала Рашића у Улици 13. октобра

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × four =