Примедбе још данас, сутра разговори

Предлог Буџета општине Алексинац за следећу годину је пред судом јавности. У току је јавна расправа по документу, која подразумева давање предлога и примедбе како од појединаца, тако удружења и других субјеката. Заинтересовани могу своје сугестије да упуте још данас, 13. новембра, а сутра ће у Скупштинској сали са почетком у 10 часова бити одржан отворени састанак о општинској каси за 2024. годину.

Нацрт одлуке о Буџету за следећу годину објављен је на званичном сајту Општине Алексинац уз позив да грађани и организације узму учешће у јавној расправи. Предлагач локалног буџета, по закону, је председник општине, кога смо питали да појасни како ће изгледати општинска каса у 2024. години.

Председник Далибор Радичевић каже да су приликом креирања Нацрта општинског буџета покушали да сагледају све оне аспекте које очекују у наредној години и да се на квалитетан начин локална самоуправа припреми за финансирање свих оних активности на које је обавезује закон, али које су и потребе заједнице. Он још и каже да је  креирање буџета  један дуг процес који подразумева не само тих 10-15 дана, колико се утроши за Нацрт буџета, него  и целокупну годину која указује и на одређене проблеме, које је локална самоуправа имала. Оно што се примети као недостатак  отклањаће се у следећем буџету, у корист свих грађана.

– Оно што је можда карактеристично у овој години је било то да смо имали повећани одзив пољопривредних произвођача за конкурисање за субвенције за опрему код нас на локалном нивоу, па смо за следећу годину планрали знатно већа средства. Тако да ће буџет за субвенције бити повећан на 20 милиона динара како не бисмо долазили у ситуацију коју смо имали ове године, да имамо пољопривреднике који су конкурисали, а да није било довољно средстава. Дефинитивно су се и трошкови повећали. Када причамо о буџету, јесте да пре свега треба да водимо рачуна да сагледамо све те редовне трошкове, трошкове редовног функционисања, трошкове које имамо за чишћење и одржавање града, одржавање улица, атарских путева и да преостали износ који имамо утрошимо на инвестиције које су битне за све грађане општине Алексинац. Добра ствар је да имамо и уштеде које су се јавиле у овој години, ребалансом смо их предвидели, а имаћемо већ на почетку године и она пренета средства која ћемо такође да употребимо за инвестиције – каже наш саговорник.

Радичевић очекује још једну добру годину, што се тиче буџета, планираних  и реализованих инвестиција. Он напомиње да је у текућој  години донекле промењен начин функционисања, па се кренуло са јавним набавкама већ у првој четвртини године, односно у јануару и фебруару месецу и дошло се до тога да су све планиране инвестиције, или завршене или ће у наредних 15-20 дана бити завршене. Како нам је објаснио, једна инвестиција је пребачена за следећу годину, а то је пут који иде поред Општине и у доста је лошем стању. Разлог, чека се сагласност „Путева Србије”.

У 2024. години се наставља политика кредитног незадужења. Општина Алексинац дужи период није узимала кредите.

– Разлог зашто нисмо узимали кредите је тај што смо имали константан раст буџета. И у наредној години, иако смо га предвидели овако као што стоји у нацрту, очекујемо да ће бити повећања буџета из разлога компаније које раде на територији општине Алексинац у следећој години планирају запошљавање додатног броја радника, што аутоматски значи и повећање буџета. У овој години је око 300 радника упошљено, па је и то донекле увећало постојећи буџет, тако да кредите нисмо узимали, из простог разлога што смо имали стабилно финансирање из наших средстава да не бисмо плаћали камате. Имали смо и добру подршку што се тиче наших ресорних министарстава, конкурси на којима смо ми учествовали као локална самоуправа су у 90 посто случајева били подржани. Суштина је да ту ми имамо и неко наше учешће, тако да  смо на крају користили буџетску резерву да финансирамо наше учешће и уз помоћ средстава која смо добили на конкурсу успевали да изведемо неке инвестиције које су биле битне за све нас – каже председник Радичевић.

 

Тако ће, отприлике, изгледати општинска каса наредне године, уз могућност да се након сутрашње јавне расправе неке одредбе и промене. Затим, Нацрт буџета иде пред Општинско веће, а након тога на усвајање од стране одборника Скупштине општине.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × three =