Преполовљен број незапослених, најављују се нова радна места

На уручењу уговора о додели средстава за самозапошљавање, када је 46 лица са територије општине Алексинац добило по 300.000 динара како би започело свој бизнис, говорило се и о све мањем броју наших суграђана који се налазе на евиденцији незапослених лица у Националној служби за запошљавање.

Том чину присуствовао је и Зоран Мартиновић, генерални директор Националне службе за запошљавање, који је казао да је општина Алексинац ове године издвојила нешто више средстава да заједно са  републиком подржи програме запошљавања и да је тренутно према подацима установе на чијем је челу, евидентирано 4.600 наших суграђана као незапослене особе.

Мартиновић је још и додао да се у односу на прошлу годину смањио број незапослених за четири постo, а у односу на пре једну децнију то је вишеструко већи број, што указује на континуитет тог процеса.

Сличан став новинарима је изнео и председник општине Алексинац Далибор Радичевић који је најавио и даљи тренд смањивања незапослености најавивши и нова радна места у страним, али и домаћим компанијама које већ више година послују на овом подручју. По његовим речима, пре једне деценије у овој средини је било близу десет хиљада лица која су имала званични статус без радног ангажовања.

− Када причамо о броју незапослених потребно је навести податак да смо у општини Алексинац имали пик негде крајем 2011., почетак 2012. године са 9.600 незапослених лица. Од тада имамо континуирано смањење незапослених особа које се наставило и дан данас. По најавама, и не само по најавама, него и по припремама компанија које су овде у Алексинцу, очекујемо да у 2024. години да још 700 до 800 лица смањимо са евиденције Националне службе за запошљавање тиме што ће она наћи конкретан посао код ових фирми. Ту не мислим само на велике компаније као што је Магна која шири своје погоне, имамо и друге компаније које и дужи низ година раде и шире своје капацитете – појаснио је Радичевић.

Да подсетимо да је преко Локалног акционог плана заједно са НСЗ ове године за три мере издвојено преко 25 милиона динара. И да још увек има средстава за запошљавање теже запошљивих категорија па је од надлежних институција још једном упућен позив послодавцима да конкуришу за доделу бесповратних средства од 250.000 до 300.000 динара по радном месту.

Раније, у првој половини ове године преко Националне службе за запошљавање подржано је 31 незапослено лице, будући предузетник, као и одређен број послодаваца који су запослили наше суграђане који су били на тржишту рада.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × five =