О приговорима пацијената и здравственом стању грађана

Права пацијената у алексиначким здравственим установа се ретко крше. То би се могло закључити на основу полугодишњег извештаја Саветника пацијената који се данас нашао на седници Савета за здравље општине Алексинац.

Савет је још разматрао и стање у нашим школским установама када је у питању доступност воде и канализације, као и Анализу здравственог стања становништва општине Алексинац за 2021. годину коју је израдио Институт за јавно здравље Ниш.

У Извештају Саветника пацијената стоји да је у периоду од 1. јануара до 30. јуна ове године поднето четири приговора од стрaне пацијената, три на рад Дома здравља и један се односио на Општу болницу. Након спроведене процедуре утврђено је да је један био основан, а три неоснована. Оправдана жалба се односила на одбијање докторке да пружи стоматолошку услугу, односно помоћ малолетном лицу које се жалило на јаке болове и дошло у пратњи родитеља. Она је од стране директора установе упозорена „о постојању разлога за отказ уговора, то јест несавесног извршавања радне обавезе”.

У истом периоду према усвојеном Извештају од чланова Савета, Саветник је пацијентима у пет случајева дао правне препоруке у вези са правима грађана када је у питању њихова здравствена заштита.

Савет је разматрио и усвојио Извештај Јавно комуналног предузећа „Водовод и канализација”  и Одељења за општу управу и друштвену делатност о стању у образовним установа на територији наше општине када је у питању пијаћа вода и канализација. У оквиру 13 школа ради 66 одељења, у којима се 50 одсто вода добија из граског и исто толико се снабдева из сеоских водовода. Сва вода у овим објектима није за пиће, па се у 12 случајева она користи као техничка. У пет објеката нема ни санитарије. По поменутом Извештају вода из Водосистема Бованско језеро је доступна у Алексинцу и у још 25 насеља у нашој општини.   

Када је у питању здравствено стање наших суграђана бројке су углавном забрињавајуће. У 2021. години умрле су 1.132 особе, а родила се свега 361 беба. Ако се узме у обзир да нас је било те године 45.824 онда са стопом наталитета од 7,9 имамо велики разлог да се забринемо. Стопа наталитета је 2018. године у Европској унији била 9,7, у Србији 9,2 , а у Турској 15,3 одсто. Стопа наталитета испод 12 одсто сматра се неповољном.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + four =