Познат и датум формирања нове локалне власти

Општинска изборна комисија је 6. јуна 2024. године донела коначне резултате избора за одборнике скупштине општине Алексинац, који су одржани 2. јуна 2024. године. Од тог датума, 6. јуна, како објашњава актуелни секретар Скупштине општине Драган Милојевић, постоји рок од 7 дана, када ће изборна комисија донети решење о додели мандата.

‒ Закључно са 13. јуном истиче рок. Након тога постоји рок од 10 дана да председник СО Алексинац из старог сазива сазове конститутивну седницу, а која мора бити одржана у року од 30 дана, од дана доношења решења о додели мандата. Ако би се гледали ти максимални рокови, задњи рок је 13. јул 2024. године – рекао је Милојевић.

Решење се односи на сва лица, односно на све кандидате који су изабрани на прошлим изборима, и сваком одборнику појединачно, издаће се уверење о додели мандата, чиме се они легитимишу за присуство на конститутивној седници Скупштине општине.

Наш саговорник појашњава и процедуру одборника који су освојили мандат, а због рада у појединим органима та функција је неспојива. Њима ће један дан мировати радни однос, што им омогућава да потврде одборнички мандат и да се одлуче да ли остају представник народа или подносе оставку и враћају се на редован посао.

‒ Иде се са потврђивањем мандата за оне кандидате по изборним листама и по редоследу. Тек када се конституише скупштина, односно потврде мандати свим одборницима, тек онда одборник може да одустане од свог мандата. За сада су они још у својству кандидата за одборнике – каже Милојевић.

Као што смо већ раније објавили, листа „Александар Вучић – Алексинац сутра” је освојила наклоност 60,44 одсто изашлих гласача и обезбедила 26 од 41 одборничког мандата у будућем сазиву Скупштине општине Алексинац. Друга по снази у локалном парламенту биће Група грађана „Буђење” са седам одборника, а по четири представника народа имаће остале две изборне листе које су учествовале на локалним изборима „Промене одмах – за општину Алексинац – Иван Димић, Бобан Ранђеловић” и „Др Драган Бранковић – Поштење је најбоља политика”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =