И званично укупни резултати локалних избора у Алексинцу

Општинска изборна комисија је прогласила коначне резултате локалних избора на подручју општине Алексинац, одржаних у недељу, 2 јуна.Они су истоветни као и прелиминарни, па је листа „Александар Вучић – Алексинац сутра” освојила наклоност 60,44 одсто изашлих гласача и обезбедила 26 од 41 одборничког мандата у будућем сазиву Скупштине општине Алексинац.

Друга по снази у локалном парламенту биће Група грађана „Буђење” са седам одборника, а по четири представника народа имаће остале две изборне листе које су учествовале на локалним изборима „Промене одмах – за општину Алексинац – Иван Димић, Бобан Ранђеловић” и „Др Драган Бранковић – Поштење је најбоља политика”.

На протеклим изборима за одборнике Скупштине општине Алексинац од 39.922 уписана бирача, гласало је 15.607 грађана. Пошто је било 406 неважећих листића, 15.201 глас је био у оптицају да нека од четири изборне листе, колико је учествовало, добије поверење за улазак у општински парламент.

Највише поверења, оних који су се изјаснили, добила је листа „Александар Вучић – Алексинац сутра” 9.433 гласа или 60,44 одсто, али захваљујући систему по коме се додељују мандати овој коалицији припало је 63,41 одсто одборничких места, као што смо већ казали ради се о 26 мандата.

За ГГ „Буђење” гласало је 2.504 бирача или 16,04 одсто и у расподели мандата учествују са 17,07 одсто што износи седам одборничких места. Подршку изборној листи „Промене одмах – за општину Алексинац – Иван Димић, Бобан Ранђеловић” дало је 1.679 грађана или 10,76 одсто изашлих на биралишта, а у расподели мандата ова коалиција учествује са 9,76 одсто и имаће четири одборника. Исти број одборника имаће и листа „Др Драган Бранковић – Поштење је најбоља политика” за коју су гласале 1.582 особе или 10,16 одсто изашлих грађана, а у расподели мандата учествује са 9,76 одсто.

Мандати се расподељују применом система највећег количника (тзв. ДʼОнтов систем), тако што се укупан број гласова који је добила свака поједина изборна листа подели бројевима, у овом случају, од 1 до 41. Добијени количници разврставају се по величини, а у обзир се узима 41 највећи количник.

Ови резултати су објављени и на веб презентацији Републичке изборне комисије и на њих се може у наредна 72 сата поднети приговор, што је мало вероватно јер у протеклих 96 сати, пре доношења коначне одлуке Општинске изборне комисије, није било захтева за увид у изборни материјал по узорку нити поднете жалбе.

На основу члана 65. Закона о локалним изборима Конститутивну седницу скупштине сазива председник скупштине из претходног сазива у року од десет дана од дана објављивања решења о додели мандата на веб-презентацији, тако да се та седница одржи најкасније 30 дана од дана објављивања решења о додели мандата на веб-презентацији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 18 =